Nobelovu cenu za fyziku zrejme dostanú objavitelia Higgsovho bozónu

NETKY.SK • 4 Október 2013, 08:50 • 2 min
Nobelovu cenu za fyziku zrejme dostanú objavitelia Higgsovho bozónu

ŠTOKHOLM - Vedci, ktorí predpovedali existenciu subatomárnej častice dávajúcej hmotu všetkému vo vesmíre pravdepodobne získajú tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziku. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Takzvaný Higgsov bozón bol teoreticky popísaný v roku 1964 Britom Petrom Higgsom a Belgičanom Francoisom Englertom. Favoritmi na získanie prestížnej ceny sa stali vďaka minuloročnému objavu možných stôp po tejto častici vo veľkom hadrónovom urýchľovači v laboratóriách CERN vo Švajčiarsku.

Nobelovu cenu za fyziku 2013 vyhlásia v utorok. O deň skôr odovzdajú cenu za fyziológiu alebo medicínu. Ocenenie sa tiež udeľuje v kategóriách literatúra, chémia, za mier a ekonómiu. Ku každej cene patrí aj finančná odmena približne 883.000 eur. Cenu za chémiu vyhlásia v stredu a ocenenie za ekonómiu odovzdajú v pondelok 14. októbra. Ocenenie zaviedol švédsky priemyselník a vynálezca dynamitu Alfred Nobel, s výnimkou ceny za ekonómiu, ktorá sa udeľuje od roku 1968.

Rekordný počet nominácií - 259, z toho 209 jednotlivcov - má tento rok Nobelova cena za mier, ktorú odovzdajú 11. októbra v nórskom hlavnom meste Oslo. Medzi nominovanými je aj 16-ročná Malála Júsafzajová. Pakistanské dievča postrelili príslušníci Talibanu. Je známa svojou kampaňou za vzdelávanie dievčat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona