Nobelovu cenu za fyziku dostali vynálezcovia LED

NETKY.SK • 7 Október 2014, 12:47 • 2 min
Nobelovu cenu za fyziku dostali vynálezcovia LED

ŠTOKHOLM - Trojica japonských vedcov Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šuji Nakamura získali dnes v Štokholme Nobelovu cenu za fyziku za vývoj luminiscenčnej diódy (LED)- nového zdroja svetla, ktorý je energeticky úsporný a šetrí životné prostredie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Švédskej kráľovskej akadémie vied.

slovakia

left justify in out

"Vďaka objavu luminiscenčných diód máme k dispozícii trvácnejšie a účinnejšie alternatívy k starším zdrojom svetla. Vzhľadom na to, že približne štvrtinu elektrickej energie spotrebujeme na účely osvetlenia, luminiscenčné diódy pomáhajú šetriť prírodné zdroje," uviedol v prejave pri príležitosti udeľovania Nobelovej ceny za fyziku predstaviteľ Švédskej kráľovskej akadémie vied v Štokholme.

 

Isamu Akasaki pracuje na univerzite Meijo v Japonsku a Hiroši Amano je profesorom fyziky na univerzite v Nagoji. Šuji Nakamura sa narodil v Japonsku, ale má americké občianstvo a pracuje na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare.

 

Cena za fyziku je druhou z každoročne udeľovaných Nobelových cien. Prestížne ocenenia za mimoriadny prínos v oblasti vedy, literatúry a mieru sa v súlade s poslednou vôľou vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela udeľujú od roku 1901.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies