Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja Američania a Nemec

NETKY.SK • 8 Október 2014, 12:50 • 2 min
Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja Američania a Nemec

ŠTOKHOLM - Tohtoročnú Nobelovu cenu za chémiu získali dvaja americkí vedci Eric Betzig a William E. Moerner a Nemec Stefan W. Hell za vývoj superrozlišovacej fluorescenčnej mikroskopie, ktorá je v súčasnosti známa ako nanoskopia.

slovakia

left justify in out

Vďaka nej v súčasnosti vedci dokážu pozorovať pohyb jednotlivých molekúl v bunkách. O laureátoch prestížneho ocenenia v stredu informovala Kráľovská švédska akadémia vied.

 

Týždeň Nobelových cien pokračuje vo štvrtok ocenením za literatúru, v piatok nórsky Nobelov výbor zverejní meno držiteľa prestížnej ceny mieru. Všetci laureáti si cenu prevezmú 10. decembra, na výročie úmrtia zakladateľa ceny, švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Cena zahŕňa diplom, medailu a šek na odmenu v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte takmer 930-tisíc eur.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies