Nobelovu cenu vydražil ruský miliardár Usmanov, chce ju vrátiť laureátovi

NETKY.SK • 10 December 2014, 08:50 • 2 min
Nobelovu cenu vydražil ruský miliardár Usmanov, chce ju vrátiť laureátovi

MOSKVA - Najbohatší muž Ruska, miliardár Ališer Usmanov, spolumajiteľ londýnskeho futbalového klubu Arsenal povedal, že v dražbe aukčného domu Christie's kúpil Nobelovu cenu žijúceho laureáta Jamesa D. Watsona, aby ju vedcovi vrátil. Jeho vyjadrenie dnes zverejnila ruská televízia.

slovakia

left justify in out

Usmanov, ktorého majetok magazín Forbes odhadol na 15,8 miliardy dolárov, uviedol, že sa rozhodol Nobelovu cenu kúpiť a vrátiť ju laureátovi, keď zistil, že ju žijúci vedec dal do dražby v prospech charity. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
      

Zlatá plaketa s podobizňou Alfreda Nobela, ktorú v roku 1962 získal jeden z objaviteľov DNA Američan James Watson spoločne s Britmi Francisom Crickom (1916-2004) a Mauriceom Wilkinsom (rodákom z Nového Zélandu, 1916-2004) bola prvou Nobelovou cenou žijúceho laureáta, ktorá sa ocitla v dražbe. Neznámy dražiteľ sa do aukcie zapojil telefonicky a zaplatil za ňu zaplatil 4,7 milióna dolárov, čo bol svetový aukčný rekord za Nobelovu cenu. 
      

Usmanov chválil Watsona ako jedného z najväčším biológov v dejinách ľudstva.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona