Nobelovu cenu si ešte nezaslúžim, uznáva Malála

NETKY.SK • 9 Október 2013, 16:11 • 2 min
Nobelovu cenu si ešte nezaslúžim, uznáva Malála

MINGORA - Mladá Pakistanka Malála Júsafzajová si podľa vlastných slov nezaslúži Nobelovu cenu mieru, na ktorú je tento rok nominovaná.

slovakia

left justify in out

Tínedžerka, ktorú presne pred rokom postrelil do hlavy ozbrojenec z hnutia Taliban, sa tak v stredu vyjadrila pre pakistanskú rozhlasovú stanicu City 89FM. V rozhovore taktiež priznala, že chce toho urobiť oveľa viac v záujme šírenia osvety a vzdelávania. Malála sa preto ešte na také prestížne ocenenie necíti.

"Je množstvo ľudí, ktorí si zaslúžia Nobelovu cenu mieru a myslím, že mám ešte pred sebou veľa práce. Podľa môjho názoru som ešte neurobila dosť, aby som ju získala," povedalo 16-ročné dievča, ktoré 9. októbra 2012 prežilo útok extrémistu v konzervatívnom údolí Svát, ktoré od roku 2007 do 2009 kontroloval Taliban. Škola v meste Mingora, ktorú v danom čase navštevovala, dnes na jej počesť neotvorila svoje brány. Časť pakistanskej verejnosti však rozruch okolo nej spochybňuje a Malálu označuje za bábku Západu. Faktom ostáva, že iba polovica dievčat žijúcich na severe Pakistanu chodí do školy, v roku 2011 to bola iba tretina. 

Mladé dievča v októbri 2012 v Pakistane postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, čo Taliban odmieta. V ťažkom stave ju previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. Po zotavení sa v marci vrátila do Anglicka, kde teraz študuje na škole v Birminghame. Začiatkom októbra sa ocitla v užšom výbere na Sacharovovu cenu udeľovanú Európskym parlamentom a zároveň je považovaná za favorita na zisk Nobelovej ceny mieru. Jej víťaza oznámia v piatok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona