Nobelovu cenu mieru udelili Európskej únii

NETKY.SK • 12 Október 2012, 13:01 • 2 min
Nobelovu cenu mieru udelili Európskej únii

Nobelovu cenu mieru udelili Európskej únii - Zaujímavosti Európska únia získala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Rozhodol dnes o tom Nobelov výbor nórskeho parlamentu v

slovakia

left justify in out

img

 Európska únia získala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Rozhodol dnes o tom Nobelov výbor nórskeho parlamentu v hlavnom meste Oslo.

Ocenenie sa považuje za morálnu podporu 27-člennému bloku krajín v čase, keď sa usiluje vyriešiť dlhovú krízu, uviedla agentúra Reuters. 

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. "Stabilizovanie, v ktorom Európska únia zohrala svoju úlohu, pomohlo zmeniť rozorvanú Európu z kontinentu vojny na kontinent mieru," povedal predseda Nobelovho výboru Thornbjörn Jagland.

Nórska štátna rozhlasová stanica NRK informovala o EÚ ako o laureátovi tohtoročnej Nobelovej ceny mieru už krátko pred oficiálnym zverejnením rozhodnutia Nobelovho výboru.

Cena je dotovaná sumou 930.000 eur a slávnostne ju udelia v Osle 10. decembra tohto roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies