Nobelovku získa pápež František, favoritom aj Snowden

NETKY.SK • 9 Október 2014, 20:17 • 2 min
Nobelovku získa pápež František, favoritom aj Snowden

WASHINGTON - Nobelovu cenu mieru v piatok získa pápež František. Zhodujú sa na tom americké médiá i britské stávkové kancelárie.

slovakia

left justify in out

Portál americkej spravodajskej televízie CNN vo štvrtok priniesol rebríček favoritov na cenu, ktorej držiteľa oznámi v piatok tradične po jedenástej hodine predseda päťčlenného nórskeho Nobelovho výboru zloženého z ľudí nominovaných tamojším parlamentom. Spomedzi rekordného počtu nominovaných sa podľa CNN presadí aktuálna hlava katolíckej cirkvi. Podľa portálu "vdýchol cirkvi nový život a stal sa rockovou hviezdou". Za najhorúcejšieho kandidáta považuje pontifika aj denník Washington Post. Ak by sa František naozaj stal laureátom, bol by prvou hlavou katolíckej cirkvi s Nobelovou cenou

Favoritom je podľa CNN aj juhokórejský šéf OSN Pan Ki-mun a opakovane je za svoju prácu v náročných podmienkach nominovaný aj konžský lekár Denis Mukwege. Veľkú šancu má podľa WSH Post aj Edward Snowden, ktorý skončil v jeho rebríčku na druhom mieste. CNN zase uvádza aj meno končiaceho uruguajského prezidenta Josého Mujicu. Portál poukazuje pritom na fakt, že 97 percent svojho platu dáva na charitu, žije skromne a prelomovo legalizoval manželstvo osôb rovnakého pohlavia. 

 

Do úzkeho okruhu favoritov patrí aj ruský opozičný denník kritizujúci prezidenta Vladimira Putina Novaja Gazeta, pakistanská tínedžerka bojujúca za právo dievčat na vzdelanie Malála Jusafzajová. CNN a Washington Post však dávajú šance aj japonským aktivistom zo skupiny Článok 9. Jej členovia bojujú za nemennosť časti povojnovej ústavy Japonska navždy zakazujúcej zapojenie sa do vojny či použitie sily v medzinárodných sporoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies