Nobelova cenu za mier pre disidenta dokazuje strach Západu

NETKY.SK • 11 Október 2010, 11:31 • 2 min
Nobelova cenu za mier pre disidenta dokazuje strach Západu

Nobelova cenu za mier pre disidenta dokazuje strach Západu

slovakia

left justify in out

Nobelova cena za mier udelená čínskemu disidentovi Liou Siao-poovi ukázala, že Západ nedokáže zniesť predstavu, že Čína zažíva rozmach. Uviedli to dnes čínske štátom kontrolované noviny. Ide o ďalšiu oficiálnu reakciu na udelenie ceny, ktoré Peking s hnevom už v piatok odsúdil.
      Peking označil piatkové ocenenie aktivistu za demokraciu Liou Siao-poa za "nemorálne".
      Niektoré štátom kontrolované denníky napísali, že cena preukázala obavy zaujatého Západu z narastajúceho bohatstva a moci Číny.
      "Udelenie Nobelovej ceny za mier 'disidentovi' Liou Siao-poovi nebolo ničím iným ako ďalším vyjadrením zaujatosti a skrýva sa za tým aj mimoriadne veľký strach z čínskeho rozmachu a čínskeho modelu (spoločnosti)," uviedol obľúbený bulvárny denník Global Times vychádzajúci v čínštine, ktorý stál na čele mediálnej kampane proti rozhodnutiu nórskeho Nobelovho výboru.
      Keby sa splnili disidentove výzvy na zavedenie multistraníckeho systému a parlamentnej demokracie v Číne, podľa denníka Global Times "by osud Číny zrejme nebol lepší než osud bývalého Sovietskeho zväzu a Juhoslávie a krajina by sa pravdepodobne rýchlo zrútila".
      Liou (54) bol tŕňom v päte vlády od roku 1989, keď sa pripojil k študentskej protestnej hladovke niekoľko dní pred tým, ako armáda na pekinskom Námestí nebeského pokoja rozdrvila prodemokratické hnutie. Aktivistu odvtedy z času na čas zatvorili do väzenia za jeho kampaň za slobodu prejavu a politickú liberalizáciu.
      Disidentov právnik Šang Pao-ťün uviedol, že sa nemôže skontaktovať s jeho manželkou Liou Sia. "Nemám žiadne správy z prvej ruky. Pravdepodobne je doma, bez možnosti komunikovať s okolím a zrejme ju strážia - ona to označila za domáce väzenie," informoval právnik a ako zdroj citoval správy kolujúce na internete.
      V piatok sa Ústredný výbor Čínskej komunistickej strany, ktorý určuje politiku, zišiel na stretnutí, hoci inak sa schádza iba raz za rok. Po celom Pekingu bola posilnená bezpečnostná sieť.
      Denník Ta Kung Pao, vychádzajúci v Hongkongu a riadený vládou v Pekingu, označil udelenie ceny disidentovi Liou Siao-poovi za "čierny humor", ktorý dokazuje, že Nobelova cena za mier nie je seriózna. "Táto Nobelova cena nie je ničím iným ako zdrapom papiera," napísal denník.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies