Noël Czuczor pre Netky.sk: Nechcem byť nenásytný

NETKY.SK • 30 Júl 2016, 16:50 • 2 min
Noël Czuczor pre Netky.sk: Nechcem byť nenásytný

BRATISLAVA - Môžete ho poznať z televízneho seriálu, no za jeho herecky debut skôr považujem film Čistič od Petra Bebjaka, v ktorom si zahral hlavnú rolu. S Noëlom Czuczorom sme sa rozprávali o filme, ale aj neľahkých začiatkoch hereckej kariéry.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Musím sa ťa spýtať na tvoje krstné meno, v našich zemepisných šírkach je dosť nezvyčajné. Máš „cudzie“ korene v rodine alebo majú tvoji rodičia fantáziu?

 

Často sa stretávam s touto otázkou, čo je asi prirodzené. Som Slovák. Nejaké tie “cudzie” korene tam síce sú, ale napriek tomu zo mňa nerobia iného človeka než Slováka.

 

S takýmto menom si asi hneď všade vzbudil pozornosť, to je pre herca dobré, nie?

 

To, že moje meno tak trochu vytŕča z radu mien, ktoré sú u nás typické, mi nikdy k ničomu zvlášť dobré nebolo. Aspoň si myslím. Samozrejme tým nechcem povedať, že nemám rád svoje meno, ale pri začínajúcom hercovi snáď každého zaujímajú iné atribúty než jeho meno. To moje si ľudia často rýchlo zapamätajú alebo ho rovnako rýchlo zabudnú a vedia len, že ja som ten s tým čudným menom. Stalo sa mi oboje. Takže v tom vo výsledku nič výnimočné ani  zvlášť prospešné nie je.

 

Ako to bolo u teba s herectvom? Chcel si byť hercom od detstva alebo si sa náhodou ocitol na prijímačkách?

 

Náhoda to nebola. Ja som bol od útleho detstva doslova posadnutý filmami a naši sa vďaka bohu ani nesnažili odtrhnúť ma od televízie. Asi vedeli, že by sa im to nepodarilo. Neznamená to však, že som bol asociálne dieťa, skôr išlo len o to, že návšteva videopožičovne a sledovanie filmov bolo pre mňa tou najúžasnejšou odmenou. Zbožňoval som sledovať všetky tie príbehy. Napriek tomu som s prácou herca ako dieťa či pubertiak nikdy priveľmi nerátal, pochádzam z malého mesta na juhu Slovenska a zároveň aj z rodiny, ktorá nikdy nežila v umeleckých kruhoch či profesiách. Bola to skôr taká moja bublina, v ktorej som rád existoval. Až sa napokon moja cesta skrížila s divadlom a tak som sa dostal na príjmačky na Vysokú školu múzických umení. A tam sa to vlastne celé zvrtlo.

 

Po skončení VŠMU sme ťa videli hlavne v televízii. Nenašiel si svoje miesto na javisku alebo ťa viac priťahuje kamera?

 

Nie je to tým, že by som mal jedno radšej ako to druhé. Takto sa to vyvinulo. Počas posledného roku na vysokej škole som dotáčal svoj prvý film a zároveň nakrúcal televízny seriál, takže na divadlo mi nezostal dostatok času. Ale zase nemôžem povedať, že by sa ponuky z divadla len tak hrnuli... Pre každého je to asi po doštudovaní inak. To však neznamená, že by som sa divadlu nechcel venovať, práve naopak. Len ktovie, či divadlo stojí o mňa, všakže.

 

Búrlivé víno je pre absolventa zrejme dobrý štart z hľadiska popularity...

 

Myslím, že v začiatkoch to pre herca ani nie je veľmi o popularite. Popularita je v mojich očiach skôr niečo, čo rastie na základe skúseností, príležitostí a etablovanosti konkrétneho herca, ktorého diváci radi vidia či už na obrazovkách, na plátne alebo na javisku. To som ja neriešil. Búrlivé víno je pre absolventa hlavne dobrou školou. Seriálové herectvo je u nás iné ako herectvo filmové, takisto ako aj herectvo divadelné. Na výrobu denného seriálu, ktorý sa vysiela niekoľkokrát do týždňa, spravidla nebýva priveľa času. Všetci sú závislí od tvojej pripravenosti a dochvíľnosti, nikto ti nič prehnane nevysvetluje, lebo na to jednoducho nemá čas. Je to, ako keď ta niekto hodí do vody a ty sa sám učíš plávať. Taká škola väčšinou žiaka naučí dosť. Takže som to bral ako skúsenosť, ktorá je prínosná.

 

img

 

Stvárnil si hlavú úlohu vo filme Čištič. Prečo si ťa podľa teba režisér vybral?

 

Vlastne som sa ho to nikdy neopýtal. Po tejto skúsenosti som si uvedomil, že to ani nie je dôležité. Dal mi jedinečnú šancu a ja sa snažím veriť, že napriek tomu, že som ako “Tomáš” na kastingu vôbec nevyzeral, videl ho vo mne a veril mi. To by mi stačilo.

 

Si v podstate čerstvý absolvent, nemáš veľa hereckej skúsenosti. Čo ti pomáhalo pri tvorbe postavy, z akých zážitkov si čerpal alebo kto ťa inšpiroval?

 

Pomáhal mi skvelý scenár Petra Gašparíka, silná predstava Petra Bebjaka a tiež moja vlastná príprava. Konkrétnu inšpiráciu som nehľadal, nevidel som v tom zmysel. Postava Tomáša je verbálne veľmi úsporná, ale napriek tomu mi nerobilo problém porozumieť mu, akosi sa s ním zžiť. Mal som ho svojím spôsobom veľmi rád a myslím, že som sa od neho aj dosť naučil.

 

Čistil si priestor po mrtvolách... Vieš si také niečo reálne predstaviť?

 

Viem... (smiech)

 

Režisér Peter Bebjak má aj herecké vzdelanie. Je iné alebo lepšie spolupracovať s režisérom, ktorý má herecké skúsenosti?

 

Pre mňa je Peter v prvom rade režisér. Pri práci som ho nikdy nevnímal ako herca, ktorý režíruje - ako to často pri hercoch býva - lebo on ním vlastne ani nie je. Myslím, že je pre neho akurát ľahšie pochopiteľné, čo sa to v hercoch počas práce odohráva. Inak je to na pľaci čistokrvný režisér, ktorý je výnimočný tým, že si autoritu nikdy nevynucuje aroganciou alebo nervozitou. Naopak, je vždy pripravený a jasne vie čo chce. Jedná ľudsky a priamo zároveň. To je kvalita, ktorú maximálne oceňujem a ktorej maximálne verím. Režiséra, akým Peter, jednoducho nechcete sklamať.

 

Podstúpil si aj nejaké fyzické zmeny?

 

Áno. Na kamerové skúšky som dorazil ako niekto, kto sa na túto postavu fyzicky vôbec nehodí. Mal som dlhé strapaté vlasy, bol som pochudnutý. Keď mi zavolali, že si ma Peter vybral, bolo jasné, že si to bude vyžadovať prípravu. Začalo to tým, že som si vyholil hlavu. Potom som mal štyri mesiace vlastného trenéra, ktorý mi pomáhal, aby som trochu pribral a aby som sa dostal do lepšej kondičky.

 

Vo filme je niekoľko, povedal by som „intímnych“ scén. Vedel si sa odosobniť a zaujať profesionálny prístup alebo

si sa „pasoval“ s týmito scénami.

 

Konečne sa na to niekto opýtal! (smiech) Priznávam, že na začiatku som bol z týchto – ako si ich nazval - intímnych scén trochu nervózny, ale samozrejme vedel som o nich vopred a zžil som sa s nimi. V podstate, keď sa nakrúcajú takéto scény, nie je na nich veľa intímneho, keďže je prítomný štáb. Čo ma prekvapilo ako začiatočníka bolo, že akonáhle sa tieto scény natočili, uvedomil som si aké zbytočné bolo stresovať sa z nich. Bolo to naprosto jednoduché. Bola to súčasť mojej práce a bolo to dôležité pre uveriteľnosť postavy, ktorú som stvárňoval. Omnoho ťažšie bolo hrať bez slov, vyjadriť pocitové vzruchy a temné zákutia tejto postavy.

 

 

Tvoja filmová partnerka Rebeka Poláková je výborná herečka, ako sa s ňou spolupracovalo? Pomáhali ste si navzájom?

 

Ako si povedal, Rebeka je výborná herečka. Má toho za sebou síce oveľa viac ako ja, ale stojí nohami pevne na zemi. Dávala mi stále najavo, že sme v tom spolu a že pre ňu je to tiež jej prvá veľká filmová rola. Ja som si spoluprácu s ňou užíval ako sa len dalo a veľkou pomocou mi bolo už len hľadieť do jej očí, ktoré dokážu povedať veľa aj bez toho, aby vôbec niečo hovorili jej pery.

 

Čo je podľa teba posolstvom tohto filmu, o čom ten film je? Vedel by si to povedať v jednej vete?

 

Všetku špinu skutočne nikdy nezmyješ. A myslím to vo všetkých možných spôsoboch  interpretácie tej vety.

 

Práve v čase keď tvoj film vstupoval do kín, v televíznej reklame si nám „básnil“ o káve. Nebol si kritizovaný zo strany tvorcov?

 

Nebol. Aspoň nie do očí. Myslím si, že to pre Čističa nebolo vôbec dôležité alebo kontraproduktívne.

 

Čistič v súčasnosti úspešne obieha svetové festivaly, ako si na tom ty s prácou? Ideš sa pretrhnúť?

 

Obieha, obieha a ja sa tomu veľmi teším a nie som sám. Je príjemné vedieť, že Čistič žije svoj vlastný život aj po tom, čo od jeho slovenskej premiéry ubehlo vyše desať mesiacov. A čo sa práce týka,  pretrhnúť sa v týchto mesiacoch príliš nejdem. Po minulom roku, keď som mal väčšinu času čo robiť, zažívam prvýkrát po skončení školy akési kreatívne sucho. Ja pracujem rád, takže je to niekedy nepríjemné, ale je to asi súčasť tejto profesie a ja verím, že sa to opäť otočí.

 

Chcel by si ostať v budúcnosti pri filme alebo by si sa chcel vrátiť na javisko?

 

Rád by som robil film aj divadlo. Veľmi rád. Ale nechcem byť nenásytný. Hovorí zo mňa asi len hlad. Nerád by som plánoval či sníval na dlhé trate, pred pár rokmi som ani len nedúfal, že mi príde do cesty tak skvelá vec, akou bol Čistič. A radšej teda nebudem ani teraz. Uvidíme ako sa to celé vyvinie, zajtra je predsa tiež deň.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona