NLH: Stanleyho pohár pre Pittsburgh, vo finále triumfoval 4:2 na zápasy

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 09:24 • 2 min
NLH: Stanleyho pohár pre Pittsburgh, vo finále triumfoval 4:2 na zápasy

SAN JOSE - Hokejisti Pittsburghu Penguins vybojovali štvrtýkrát v histórii slávny Stanleyho pohár. O jeho zisku rozhodli v noci na pondelok, keď v šiestom súboji finále play off NHL 2015/2016 zvíťazili na ľade San Jose Sharks 3:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

slovakia

left justify in out

Penguins profitovali z gólov obrancov, do vedenia ich dostal v 9. minúte Brian Dumoulin, po vyrovnaní Logana Coutura strelil víťazný gól hostí v druhej tretine skúsený bek Kris Letang. Bodku za ich triumfom dal do prázdnej bránky švédsky útočník Patric Hörnqvist. Hlavnou hviezdou stretnutia bol však dlhoročný líder Pittsburghu Sidney Crosby, ktorý prihral spoluhráčom na dva góly vrátane víťazného. K úspechu výrazne prispel aj brankár Matt Murray, ktorý zneškodnil 18 striel domácich hráčov. Pôvodne iba náhradník Marca-Andre Fleuryho priviedol svoj tím vo vyraďovacej časti k 15-tim víťazstvám.

 

"Tučniaci" tak využili svoju druhú možnosť na ukončenie série a zisk titulu, predtým prehrali piaty zápas so San Jose pred vlastnými fanúšikmi 2:4. Penguins ani svoj štvrtý majstrovský pohár nevybojovali v domácom prostredí a ukoristili ho na ľade súpera. Ako prvý ho zdvihol nad hlavu kapitán Crosby, po ňom nasledoval obranca Trevor Daley, ktorý nemohol nastúpiť na rozhodujúce stretnutia pre zlomeninu členka. Ako tretí v poradí sa pomaznal s trofejou 37-ročný Pascal Dupuis, ktorý odohral v tejto sezóne iba 18 zápasov v úvode základnej časti, v decembri bol nútený ukončiť kariéru pre krvné zrazeniny.

 

Klub z Pennsylvánie pridal do zbierky svoju štvrtú trofej. V rokoch 1991 a 1992 slávilo triumf mužstvo vedené legendárnym Mariom Lemieuxom či Jaromírom Jágrom, v roku 2009 ho napodobnila generácia okolo Crosbyho, Malkina či Letanga, ktorá si zopakovala majstrovské oslavy aj tento rok. Sharks nedali svojej premiérovej účasti vo finále zlatú bodku, veteráni Joe Thornton či Patrick Marleau dosiaľ nikdy neboli tak blízko titulu, životnú šancu však prepásli.

 

šiesty zápas finále play off NHL

SAN JOSE SHARKS - PITTSBURGH PENGUINS 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 27. Couture (Karlsson, Burns) – 9. Dumoulin (Schultz, Kunitz), 28. Letang (Crosby, Sheary), 59. Hörnqvist (Crosby). Rozhodovali: McCauley, Sutherland – Murphy, Racicot, vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 19:27, 17.562 divákov.

San Jose: Jones - Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, Thornton, Donskoi - Karlsson, Couture, Marleau - Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus

Pittsburgh: Murray - Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Cullen, Kühnhackl

/konečný stav série: 2:4, Pittsburgh získal Stanleyho pohár/

 

 

 

Ešte pred americkou hymnou SAP Center symbolicky stíchol kvôli krvavému masakru v Orlande. V zostavách oboch tímov nenastali oproti piatemu zápasu žiadne zmeny, "žralokom" stále chýbal zranený český útočník Tomáš Hertl. Úvod zápasu priniesol opatrný hokej, v rovnovážnom stave nebolo veľa vzruchu pred bránkami. Aktívnejší boli v prvej tretine hostia, ktorí ju vyhrali na strely 9:4. Prvý gólový moment prišiel v 9. minúte v presilovke Pittsburghu pri vylúčení Zubrusa, obranca hostí Dumoulin od modrej čiary skôr nahadzovanou strelou prepálil Jonesa, ktorého pomýlil pohybom pred bránkou Bonino - 0:1. Sharks mohli vyrovnať v 14. min., keď Tierney vysunul do úniku Warda, Kunitz sa však stihol vrátiť do obrany a zabrániť krídelníkovi "žralokov" v zakončení.

 

Pred začiatkom druhej časti si v hale pripomenuli fenomenálneho "Mr. Hockey" Gordieho Howea, ktorý zomrel vo veku 88 rokov po dlhej chorobe. Sharks začali mohutným tlakom, veľkú príležitosť mal Bonino, ktorého ale famóznym zákrokom vychytal Murray. Vzápätí Crosby v poslednej chvíli zblokoval pokus Karlssona. "Tučniaci" kontrovali šancou Rusta po prihrávke Malkina, no Jones skvele zakročil. V 27. min. sa domáci dočkali vyrovnania, po vynikajúcej práci Burnsa prenechal Karlsson na ľavom krídle puk Coutureovi a ten namieril presne medzi betóny Murrayho a zaznamenal svoj jubilejný 10. gól v play off. Pittsburgh dokázal bleskovo odpovedať, už o 79 sekúnd po prihrávke Crosbyho spoza bránky prestrelil obranca Letang z uhla Jonesa a vrátil svojmu tímu tesné vedenie. Domácemu brankárovi sa odrazil puk za chrbát od vyrážačky. Pokračovalo sa v obrovskom tempe, v polovici duelu kapitán Sharks Pavelski premárnil veľkú šancu, keď netrafil odkrytú bránku. V 36. min. sa dostali do prečíslenia 2 na 1 Kunitz s Malkinom, rýchlo zakombinovali, na konci akcie však ruský center nedokázal zasunúť puk do poloodkrytej bránky.

 

Domáci vstúpili do tretej tretiny s obrovskou vervou, blízko vyrovnania bol Nieto. Penguins postupne otupili tlak "žralokov" a rýchlymi kombináciami rozpohybovali súpera. Kessel a Bonino pohotovo zakončili, Jones si však dal tentoraz pozor. Potom putoval na trestnú lavicu Sheary a prvýkrát v zápase si zahrali presilovku Sharks, veľa však v nej nevymysleli. Hostia narúšali rozohrávku hráčov San Jose, umnou hrou nedovolili rozvinúť domácim súvislejšie akcie a nasťahovať sa do pásma Pittburghu. V 55. min. mal rozhodnutie na hokejke úplne voľný Kessel, Jones však zblokoval betónom jeho zakončenie a udržal svoj tím v hre. Záverečná snaha Sharks vyšla navnivoč, nepomohla im ani power play bez brankára. Naopak, triumf Pittsburghu spečatil gólom do prázdnej bránky Hörnqvist a následne na ľade vypukli majstrovské oslavy Penguins.

 

Hlasy po zápase /zdroj: NBC, nhl.com, espn.com/:

Sidney Crosby, kapitán Pittsburghu a MVP play off, v zápase 0+2: "Ešte pred pár mesiacmi nikto nečakal, že by sme mohli získať pohár. Nebolo ľahké dostať sa až sem, najmä po tom, ako odštartovala sezóna. Prvá polovica základnej časti nebola jednoduchá. Myslím si, že sme sa ako mužstvo dali dokopy, niekedy v marci sme sa nakopli a odvtedy sme to valcovali. Každý v mužstve mal svoju úlohu, každý bol potrebný a každý je súčasťou tohto úspechu. Je to naozaj krásny pocit vyhrať záverečný zápas sezóny."

 

Phil Kessel, útočník Pittsburghu: "Je to môj najlepší pocit v živote. Som na chalanov nesmierne hrdý. Mali sme mix všetkého. Disponovali sme štyrmi dobrými formáciami, ktoré sme rotovali. Hrali sme jeden za druhého a každý svojou troškou prispel k spoločnému úspechu."

 

Ian Cole, obranca Pittsburghu: "Nemyslím si, že by mohol niekto čakať takýto záver sezóny. V decembri alebo januári sme boli na dne, v šatni panovala frustrácia, niektorí hráči boli poriadne sklamaní z našej hry."

 

Matt Murray, brankár Pittsburghu: "Snažili sme sa na tento zápas čo najlepšie pripraviť, zostať uvoľnení, koncentrovaní a veľmi si nepripúšťať to 'haló' okolo toho. Myslím si, že som sa s tým celkom dobre vyrovnal."

 

Matt Cullen, útočník Pittsburghu: "Toto mužstvo malo silné jadro, ktoré chcelo zvíťaziť. Veľmi sme pracovali na tom, aby sa to podarilo."

 

Mario Lemieux, bývalá legenda a majiteľ Pittsburghu: "Pre mesto a klub znamená tento úspech veľmi veľa. Dnes večer budeme mať malú párty."

 

Brent Burns, obranca San Jose, v zápase 0+1: "Je to najhorší pocit, aký môže mať hokejista. Celý rok tvrdo pracujete, aby ste sa dostali až sem, máte šancu hrať o pohár a nakoniec vyjdete naprázdno. Je to ťažké..."

 

Joe Thornton, útočník San Jose: "Bolí to. Veľmi nás to mrzí. Mysleli sme si, že máme ten správny tím. Na ceste do finále sme dokázali zdolať takých silných protivníkov v Západnej konferencii... Momentálne je to ťažký pocit."

 

Peter DeBoer, tréner San Jose: "Cítime sa, akoby sme na záver narazili do steny. Od septembra sme odohrali 106 zápasov, nalietali tisíce kilometrov vo vzduchu. Máme výnimočnú skupinu chalanov, no vyhrať môže iba jedno mužstvo. Finálová prehra však nijako neznižuje to, čo hráči dosiahli. Celé dekády sa snažil niekto pochybovať o charaktere tohto tímu a vodcovských rolách, nie veľa ľudí nám verilo, že sa vôbec prebojujeme do play off a že potom zdoláme Los Angeles. Myslím si, že toto mužstvo zodpovedalo v skončenej sezóne veľa otázok."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona