NKÚ: Úrad mení kritérium úspešnosti svojho hodnotenia

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 09:54 • 2 min
NKÚ: Úrad mení kritérium úspešnosti svojho hodnotenia

BRATISLAVA – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) mení kritérium úspešnosti svojho hodnotenia. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda NKÚ Karol Mitrík, v minulosti sa NKÚ skôr venoval jednotlivým kontrolným akciám, teda subjektom.

slovakia

left justify in out

„Kritériom úspešnosti hodnotenia úradu bol počet kontrolných akcií a počet skontrolovaných subjektov. Teraz od toho opúšťame. Pre NKÚ je dnes rozhodujúce hodnotenie verejných politík. Robíme súbory kontrol. V minulosti, keď NKÚ skontroloval 200 samospráv, to bolo 200 kontrolných akcií. My robíme jednu kontrolnú akciu v nemocniciach. Je to však len jedna kontrola, v ktorej skontrolujeme 43 subjektov,“ vysvetlil s tým, že je aj rozdiel kontrolovať malú obec s 500 obyvateľmi, alebo univerzitnú nemocnicu.

 

„Keď sa kontrolovala obec, boli vyčlenení dvaja kontrolóri. Nemocnice kontroluje 54 kontrolórov,“ povedal.

Kontrola v nemocniciach podľa Mitríka práve prebieha. „Pri takýchto kontrolách už hodnotíme verejnú politiku. Spätnú väzbu o výsledku kontroly dostanú nemocnice vo forme protokolu, ale zo súboru zistení z protokolov, chceme pre vládu a parlament dať určité odporúčania, kde sú slabé miesta v oblasti zdravotníctva,“ uviedol šéf NKÚ.

 

Podľa neho úrad chce nájsť slabé miesto, prečo náš systém zdravotníctva nefunguje. „V porovnaní s okolitými krajinami dávame do zdravotníctva rovnakú výšku peňazí a možno aj viac. Zaujíma nás teda, koľko ide z jedného eura určeného na zdravotníctvo priamo na zdravotnú starostlivosť a koľko vedľa. Toto zatiaľ nikto nevie empiricky, preukázateľne povedať,“ zdôraznil.

Z kontroly deviatich univerzitných nemocníc podľa Mitríka vyplynulo, že na 100 eur z tržieb vychádza 122 eur nákladov. „Pre mňa je to nepochopiteľné, ako riaditelia môžu spokojne sedieť, keď sa nemocnice permanentne zadlžujú,“ uviedol s tým, že úrad už začal aj s kontrolou aj v súkromných nemocniciach.

 

Koncom roka by mala byť hotová kontrola v štátnych, verejných i súkromných nemocniciach. NKÚ SR si následne posvieti na poisťovne a na záver preverí aj rezort zdravotníctva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies