NKÚ spúšťa kontrolu v detských domovoch, posvieti si na financie a práva detí

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 16:22 • 2 min
NKÚ spúšťa kontrolu v detských domovoch, posvieti si na financie a práva detí

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR spúšťa kontrolu v oblasti hospodárenia a vykonávania sociálno-právnej ochrany detí v detských domovoch.

slovakia

left justify in out

Kontrola v troch detských domovoch je súčasťou prípravy štúdie, ktorá sa premietne do prierezovej kontroly takmer troch desiatok detských domovov po celom Slovensku, ktorú plánuje úrad na budúci rok. O príprave a zameraní kontroly dnes diskutoval predseda NKÚ Karol Mitrík s komisárkou pre deti Vierou Tomanovou. Dohodli sa na vzájomnej spolupráci nielen pri definovaní rizík v oblasti práv detí, ale aj pri vyhodnotení štúdie a modelovaní prierezovej kontroly, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úrad SR Daniela Bolech Dobáková.

 

Karol Mitrík a Viera Tomanová sa počas stretnutia zhodli na tom, "že výsledkom kontroly má byť návrh systémových opatrení, legislatívnych zmien, ktoré postavia práva dieťaťa na prvé miesto a zvýšia právomoci, kompetencie sociálnych pracovníkov, detských kurátorov pri ochrane práv mladej generácie".


Kontrolu v detských domovoch zaradil NKÚ do plánu kontrol na tento rok aj z toho dôvodu, "že v rámci rizikovej analýzy identifikoval fakt, že detské domovy si často neplnia alebo len formálne plnia svoju funkciu. To sa následne premieta do podozrení z nedostatočného poskytovania starostlivosti maloletým deťom, čo sa v konečnom dôsledku odráža pri prejavoch násilia, sociálneho zanedbávania či šírení sociálno-patologických javov," píše sa ďalej v tlačovej správe z NKÚ. Úrad pripomína, že štúdia UNICEF potvrdzuje, že práve detské domovy či reedukačné zariadenia sú najčastejším prostredím, kde sa môže spoločnosť stretávať s rôznymi formami násilia páchaného na deťoch.


NKÚ bude pri kontrolách v detských domovoch spolupracovať nielen s úradom komisárky pre deti, ale aj s Trnavskou univerzitou, Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce. "V oblasti sociálnej kurately sa dnes nachádzame v začarovanom kruhu, ktorý bude aj v súvislosti s pripravovanou prierezovou kontrolou potrebné začať rozmotávať," cituje tlačová správa vyjadrenie šéfa NKÚ počas stretnutia s komisárkou pre deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies