NKÚ si viac posvieti na väčšie zákazky a využívanie eurofondov

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:52 • 2 min
NKÚ si viac posvieti na väčšie zákazky a využívanie eurofondov

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) sa viac zameria na kontrolu nadlimitných, teda väčších, zákaziek a využívanie peňazí z fondov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Zámerom je, aby sa takto predchádzalo korekciám či nezrovnalostiam. V uplynulých dvoch rokoch postúpil NKÚ na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) 37 podaní súvisiacich s možným porušením zákona o verejnom obstarávaní. 

Ako v utorok informoval NKÚ, tretina zo spomínaných podaní bola vyhodnotená ako opodstatnená. Týkala sa napríklad zákaziek na rekonštrukciu škôl, výstavbu multifunkčných ihrísk, diskriminácie niektorých súťažiacich pri verejnom obstarávaní, keď zákazky boli šité na mieru konkrétneho dodávateľa tovaru či služieb.

Predseda NKÚ Karol Mitrík a predsedníčka ÚVO Zita Táborská na stretnutí v utorok vyhodnotili spoluprácu oboch inštitúcií v rokoch 2015 a 2016. Mitrík povedal, že obe inštitúcie sú odsúdené na spoluprácu, a to aj preto, že sú národnými autoritami v oblasti kontroly. ÚVO sa primárne zameriava na kontrolu dodržiavania zákona o verejnom obstarávaní, na otázky spojené s prípravou, procesom alebo realizáciou verejného obstarávania. NKÚ navyše kontroluje nastavenie transparentných pravidiel súťaží, ako aj hospodárnosť či efektívnosť prínosu súťaží vo vzťahu k použitiu verejných európskych zdrojov.

 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona