NKÚ si posvieti na kontrolu plnenia opatrení obcí i Matice slovenskej

NETKY.SK • 23 Október 2015, 14:49 • 2 min
NKÚ si posvieti na kontrolu plnenia opatrení obcí i Matice slovenskej

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v rámci plánovaných kontrol na rok 2015 opätovne skontroloval 74 subjektov, ktoré preverovali aj v rokoch 2010 až 2014. Zámerom kontrolného úradu bolo overiť si, či 74 subjektov splnilo opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu SR Daniela Bolech Dobáková, úrad vyberal spomedzi obcí, miest, mestských častí, preveril jednu základnú školu a nemocnicu, dve múzeá, ako aj Maticu slovenskú. Opätovná kontrola NKÚ ukázala, že kým niektoré kontrolované subjekty odstránili vzniknuté nedostatky dôsledne, našli sa aj také, ktoré prijaté opatrenia neplnili stopercentne. Pri kontrole Matice slovenskej (MS) kontrolóri zistili, že spomedzi 17 prijatých opatrení na odstránenie nedostatkov splnila Matica a priebežne plní 14, čo predstavuje 82,5 percenta.

 

V jednom prípade splnila opatrenie čiastočne a dve nesplnila. Matica slovenská v stanovenom termíne nenovelizovala svoje stanovy, ako aj štandardné pravidlá nakladania s majetkom. Úrad v minulosti v Matici slovenskej zistil nedostatky v súvislosti so zámenou a nájmom nehnuteľností. Preverením opatrení NKÚ vyhodnotil, že Matica opatrenia splnila len čiastočne, keďže v dvoch prípadoch zatiaľ s nájomníkmi nedohodla nájomné zmluvy o cene nájmu.


Mestská časť Bratislava – Podunajské Biskupice úlohu splnila len na 73 percent, keďže z 15-tich prijatých opatrení splnila len osem. V troch prípadoch boli opatrenia plnené priebežne, dve opatrenia boli splnené čiastočne a dve zostali nesplnené. Mestskej časti sa nepodarilo postupovať v súlade so zákonom o obecnom zriadení, so zákonom o účtovníctve a so zákonom o finančnej kontrole, keď kontrolu dodržiavania zásad prijímania detí do materskej školy v roku 2013 urobili hlavná kontrolórka spolu s vedúcou pracovníčkou oddelenia školstva a kultúry mestskej časti, ktorá nemala na výkon kontroly poverenie.


Výsledky kontroly ukázali, že spomedzi 68 miest a obcí len osem z nich odstránilo nedostatky na sto percent. Kontrolóri pri opätovnej kontrole nenašli pochybenia v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, Liptovskom múzeu v Ružomberku, Oravskom múzeu Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, ani v Základnej škole Bystré.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies