NKÚ si posvieti na fungovanie celého systému zdravotníctva i VšZP

NETKY.SK • 5 Február 2016, 09:06 • 2 min
NKÚ si posvieti na fungovanie celého systému zdravotníctva i VšZP

BRATISLAVA – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) si posvieti na fungovanie celého systému zdravotníctva, nevynímajúc Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre ParlamentnéListy.sk to povedal predseda NKÚ Karol Mitrík. Vo VšZP už teraz prebieha kontrola a Mitrík priznáva, že rozlúsknuť niektoré zmluvné vzťahy je zložité. "Desiatky rôznych dodatkov a neprehľadný systém vyvoláva množstvo otáznikov o hospodárnosti a transparentnosti," uviedol.

 

NKÚ podľa jeho slov zaujímajú vo VšZP zmluvy, a netýka sa to len kauzy tety Anky, ale aj ďalších zmluvných vzťahov. "Posudzujeme procedúru či sú zmluvy štandardné, či sa pri porovnateľných subjektoch postupovalo podobne. Kontrolovať iba zmluvu z právneho hľadiska by nestačilo," priblížil šéf NKÚ. Ako podotýka, stále sú v procese kontroly. "Dodatkovanie zmlúv je pomerne komplikované, sám som zvedavý, kam sa dopracujeme. Očakávame, že asi do mesiaca by sa to azda mohlo ukončiť," spresnil Mitrík.

 

NKÚ si však chce posvietiť na fungovanie celého systému zdravotníctva. Podľa Mitríka chystajú prierezové kontroly v 43 nemocniciach po celom Slovensku, štátnych aj súkromných. "Nepôjdeme do špeciálnych a odborných oblastí, ktoré nám neprislúchajú, ale chceme sa tomu venovať skôr z pohľadu pacientov a toho, čo im znepríjemňuje život," vysvetlil.

 

NKÚ sa pozrie aj na hospodárenie nemocníc, od ich zadlžovania cez modernizácie a nákupy techniky. Z tejto kontroly chce dať úrad aj systémové odporúčania a opatrenia, aby sa nepriaznivý stav v slovenskom zdravotníctve odstránil. "Aby sme posúdili, či sú toky financií transparentné, koľko z každého eura ostáva v systéme a koľko prípadne tečie niekam mimo," podotkol Mitrík.

 

Za posledných desať rokov podľa jeho slov neprišli žiadne systémové transparentné opatrenia, ktoré by boli prospešné pre pacientov a pre zlepšenie služieb zdravotníctva. Ako tvrdí, v súvislosti s kontrolnou činnosťou v zdravotníctve necíti na seba vyvíjané žiadne politické tlaky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies