NKÚ: Priemyselné parky majú problémy s ich obsadenosťou a udržateľnosťou pracovných miest

NETKY.SK • 30 August 2016, 15:17 • 2 min
NKÚ: Priemyselné parky majú problémy s ich obsadenosťou a udržateľnosťou pracovných miest

BRATISLAVA - Pri projektoch priemyselných parkov podporených z európskych štrukturálnych fondov (ŠF) v rámci Sektorového operačného programu Priemysel a služby (SOP PS) bolo k 31. decembru 2015 novovytvorených 86,92 % pracovných miest a plocha areálu bola obsadená na 60,38 %. Vyplýva to z výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorý sa uskutočnil v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre (SIEA).

slovakia

left justify in out

Ako ďalej o výsledkoch kontroly informovala hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková, v rámci projektu Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast (OP KaHR) sa ku koncu roku 2015 vytvorili nové pracovné miesta na úrovni 29,05 % a plocha areálu bola obsadená na 55,59 % oproti plánovaným hodnotám.

 

Cieľom kontroly bolo podľa nej zhodnotiť obsadenosť, vytvorenie a udržateľnosť pracovných miest v priemyselných parkoch s dosahom na rozvoj podnikateľských aktivít a zamestnanosť v regióne. Kontrolóri NKÚ SR preverili systém hodnotenia, monitorovania, napĺňanie ukazovateľov, ako aj dodržiavanie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) na vybranej vzorke projektov v mestách Trnava a Lučenec. Kontrolovaným obdobím boli roky 2012 až 2015.

 

Podľa Bolech Dobákovej sa kontrolou ukázalo, že v priemyselných parkoch vznikli investične pripravené plochy, ktoré sú využívané na podnikateľské aktivity, respektíve sú pripravené na začatie podnikateľských aktivít s pozitívnym dosahom na zamestnanosť a kvalitu života v regiónoch.

 

"Z preverenej dokumentácie vyplynulo, že počas monitorovacieho obdobia boli do skutočnej hodnoty ukazovateľa tvorby pracovných miest započítané aj sezónne práce. Výkon práce na základe dohôd uzatvorených mimo pracovného pomeru však negarantuje udržateľnosť pracovných miest," podčiarkla.

 

Kontrolóri NKÚ SR podľa hovorkyne zároveň zistili, že prijímateľ uzatvoril budúce zmluvy o investovaní a nájme, ktoré neobsahovali sankcie v prípade odstúpenia investora od jeho zámerov. Niektorí potenciálni investori investičné zámery napokon nerealizovali.

 

SIEA ako implementačná agentúra Ministerstva hospodárstva SR zabezpečuje implementáciu výziev, v rámci ktorých mohli mestá a obce prostredníctvom ŠF získať podporu na vybudovanie priemyselných parkov. Z prostriedkov ŠF Európskej únie a štátneho rozpočtu SR sa v rámci SOP PS (programové obdobie 2004 až 2006) a OP KaHR (programové obdobie 2007 až 2013) čerpalo 110,71 milióna eur na realizáciu 24 priemyselných parkov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies