NKÚ preverí vyplácanie odmien na Najvyššom súde SR

NETKY.SK • 9 August 2016, 12:16 • 2 min
NKÚ preverí vyplácanie odmien na Najvyššom súde SR

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR preverí hospodárenie a nakladanie s verejnými prostriedkami na Najvyššom súde (NS) SR. O realizácii prierezovej kontroly dnes diskutoval šéf úradu Karol Mitrík s predsedníčkou NS Danielou Švecovou.

slovakia

left justify in out

Na najvyššom súde v súčasnosti prebieha vnútorná kontrola. Na základe jej výsledku bude následne zadefinovaný rozsah kontroly zo strany NKÚ, pričom do kontrolovaného obdobia by mal spadať aj rok 2009, teda obdobie, keď bývalé vedenie súdu rozhodovalo o vyplácaní odmien, finančných príplatkov.

 

Podľa Mitríka by mohla byť kontrola spustená v závere tohto roka. NKÚ ňou reaguje aj na spoločenskú objednávku. "Je dôležité, aby nielen nové vedenie NS SR, ale aj verejnosť vedeli, ako boli a ako sú dodržiavané pravidlá efektívnosti, hospodárnosti a transparentnosti pri nakladaní s verejnými zdrojmi a verejným majetkom zo strany jednej z najvýznamnejších inštitúcií súdnej moci," uviedol v stanovisku Mitrík.

 

NS SR ešte v júli zverejnil mzdové listy sudcu Štefana Harabina za roky 2009 a 2010, ktoré ukazujú, že si ako predseda súdu vyplatil mimoriadne odmeny v celkovej výške 113.000 eur. Podľa vedenia súdu Harabin klamal a nemal by vykonávať žiadnu verejnú funkciu. Švecová Harabina vyzvala, aby odmeny vrátil. Harabin v reakcii uviedol, že nešlo o odmeny, ale príplatok za agendu špeciálneho sudcu, ktorú mal na starosti.

 

"Štefan Harabin klame a zavádza, pokiaľ tvrdí, že suma 113.000 eur predstavuje príplatok sudcovi, ktorý rozhoduje o opravných prostriedkoch, proti rozhodnutiam Špecializovaného trestného súdu," uviedlo v tlačovej správe Oddelenie komunikácie s verejnosťou NS.

V anonymizovaných mzdových listoch, ktoré NS zverejnil, je mimoriadna odmena osobitnou položkou. Podľa súdu o nej rozhodol Harabin sám a bola mu vyplatená nad rámec jeho základného platu a príplatku. Harabinova hrubá mzda za sedem mesiacov roka 2009 (od júna) bola 74.591,08 eura. Mimoriadna odmena vyplatená v mesiaci december 2009 predstavovala sumu 40.000 eur. O rok neskôr už Harabin zarobil v hrubom 139.151,96 eura. Mimoriadna odmena predstavovala z toho sumu 73.000 eur. Harabin si ju nechal podľa NS vyplatiť v dvoch častiach – 33.000 eur v máji 2010 a 40.000 v júli 2010.

 

NS zdôraznil, že na vyplatenie takýchto odmien nebol v tom čase a nie je ani dnes zákonný nárok. Pri odmenách za rok 2010 tlačové oddelenie NS pripomenulo, že si ich Harabin vyplatil sám sebe v čase, "kedy radoví zamestnanci súdu zápasili s nedostatkom základných pracovných pomôcok".

 

"Nejde o odmenu, ale o príplatok za agendu špeciálneho sudcu," vysvetľoval svoje príjmy Harabin. Pripomenul, že v rokoch 2009 a 2010 bol tento príplatok ešte vo výške šesťnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve a až následne bol na základe nálezu Ústavného súdu SR znížený na dvojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

 

Takýto vysoký príplatok poberali podľa Harabina v rokoch 2009 a 2010 okrem neho aj zvyšní trestní sudcovia Najvyššieho súdu a sudcovia Špeciálneho súdu v Pezinku. Denník Sme ale upozornil, že Harabinove tvrdenia nesedia. Zákon, ktorý upravil platy špeciálnych sudcov smerom nadol, je podľa denníka účinný už od 20. mája 2009. Vysoké príplatky mohol Harabin dostávať len do polovice roku 2009. Do júna toho istého roka bol pritom ministrom spravodlivosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona