NKÚ preverí prínos elektronických náramkov pre väzňov

NETKY.SK • 26 September 2016, 13:19 • 2 min
NKÚ preverí prínos elektronických náramkov pre väzňov

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) spúšťa v týchto dňoch mimoriadnu kontrolu na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR. Chce preveriť proces, ktorým sa zaviedol a využíva sa elektrický systém monitorovania odsúdených a obvinených cez elektronické náramky.

slovakia

left justify in out

"Zároveň budú kontrolóri analyzovať a vyhodnocovať prínosy tohto systému," informovala TASR hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Pracovníci úradu sa teda podľa nej bližšie pozrú na to, ako sa zavedením tohto monitoringu znížili náklady na výkon trestu, recidívy trestaných, či ako sa zvýšila bezpečnosť občanov.

 

"Jedným zo záverov kontroly bude tiež zhodnotenie prínosu napĺňania strategických cieľov projektu z hľadiska jeho finančných nákladov a praktických prínosov a efektivity," dodala hovorkyňa. NKÚ sa zameria na obdobie rokov 2015 a 2016. So závermi z kontroly úrad oboznámi ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), výsledky budú odovzdané aj Národnej rade SR.

 

Začiatkom tohto septembra kontrolovali elektronické náramky 12 odsúdených. Projekt Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) vstúpil do ostrej prevádzky od januára 2016 – presne po desiatich rokoch od nadobudnutia účinnosti nových trestných kódexov. Jeho hlavným cieľom je výraznejšie presadiť alternatívny trest domáceho väzenia, ktorého udeľovaniu sa sudcovia doteraz vyhýbali.

 

Systém umožňuje monitoring 2000 osôb. Slovensko nakúpilo 1000 elektronických monitorovacích náramkov, 500 zariadení na monitoring pomocou GPS signálu, 250 zariadení na telefonický monitoring, ako i zariadenia pre probačných a mediačných úradníkov.

 

Odsúdený bude môcť chodiť riadne do práce. Doma sa bude musieť zdržiavať v stanovených hodinách, čo bude monitorovať práve elektronický náramok nasadený na jeho nohu. Ďalšie zariadenie bude v pravidelných intervaloch monitorovať jeho dych, či nepožil alkoholické nápoje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona