NKÚ podal vlani jediné trestné oznámenie, týkalo sa obce Kamenín

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 12:25 • 2 min
NKÚ podal vlani jediné trestné oznámenie, týkalo sa obce Kamenín

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vykonal minulý rok 57 kontrolných akcií v 354 kontrolovaných subjektoch, pričom zistil celkovo 6180 nedostatkov. Vyplýva to zo správy o kontrolnej činnosti NKÚ za minulý rok, ktorú dnes odobril parlament.

slovakia

left justify in out

Výsledkom jeho činnosti bolo okrem iného podanie jedného trestného oznámenia. Súviselo so zisteniami v rámci kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladania s majetkom obce Kamenín. Na základe tohto trestného oznámenia bolo orgánmi činnými v trestnom konaní začaté trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Podanie jediného trestného oznámenia kritizoval nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý zároveň neúspešne žiadal správu prepracovať. "Chcem obžalovať ľudí z Kamenína za to, ako nám ničia túto krajinu. Zo správy totiž vyplýva, že v tejto krajine je v zásade všetko v poriadku a NKÚ dal len trestné oznámenie na Kamenín. Čo tam musia byť za gauneri, keď vieme, ako to na Slovensku vyzerá, ale NKÚ vidí len Kamenín? Ja by som sa tam normálne išiel pozrieť, čo sú tam za ľudia," vyhlásil Hlina s tým, že obyvateľom obce sa ospravedlňuje, lebo trestné oznámenie sa týka jej samosprávy.

Šéf NKÚ Ján Jasovský reagoval, že jeho úrad kontroluje celkove 13.000 subjektov a poslanci by mali poďakovať predsedovi NKÚ, ktorý vykonáva prácu aj vedúceho služobného úradu a dvoch podpredsedov. "NKÚ nie sú sitnianski rytieri, ktorí sedia na koňoch, čakajú na podnety a vyštartujú tam, kde niekto má pocit, že treba štartovať. Z podnetov, ktoré sme dostali od občanov, dve tretiny boli oprávnené a polovicu z nich sme aj skontrolovali," upozornil. Poslancom odkázal, že sa darmo domnievajú, že nový šéf NKÚ, ktorý sa má voliť dnes podvečer, zmení postupnosť kontrol. "Kontrolóri sú nezávislí a predseda úradu mu nemôže diktovať závery ich kontrol," zdôraznil Jasovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies