NKÚ monitoruje aktivity spojené s predsedníctvom v EÚ, eviduje viaceré podnety

NETKY.SK • 24 November 2016, 12:48 • 2 min
NKÚ monitoruje aktivity spojené s predsedníctvom v EÚ, eviduje viaceré podnety

BRATISLAVA - Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR dlhodobo monitorujú aktivity spojené so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uvádza NKÚ v tlačovej správe, o ktorej agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková, predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík ešte pred samotným začiatkom predsedníctva SR v Rade Európskej únie rokoval so zástupcami Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a "jednou z tém bola aj otázka budúcej možnej kontroly NKÚ v súvislosti s aktivitami, ktoré sú spojené s predsedníctvom. Mitrík rezort zahraničia upozornil na to, že v prvom rade zo strany ministerstva musí byť zabezpečená najväčšia miera kontroly cez vnútorné kontrolné mechanizmy".

 

NKÚ aktuálne eviduje viaceré podnety na kontrolu zákaziek prideľovaných v rámci výnimky pre slovenské predsedníctvo, a to zo strany Transparency International Slovensko, ministerstva zahraničných vecí aj od občanov.


NKÚ ďalej tvrdí, že ako najvyššia kontrolná inštitúcia dlhodobo monitoruje prebiehajúce slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré sa skončí 31. decembra tohto roka. "Na základe doterajšej analýzy rizík je vysoko pravdepodobné, že predseda NKÚ v budúcom roku rozšíri plán kontrolných aktivít úradu o kontrolu zameranú na vybrané oblasti súvisiace s financovaním, efektívnosťou a účinnosťou vynaložených verejných zdrojov. Úrad pritom kladie dôraz na tie aktivity, v rámci ktorých sa uplatňuje výnimka zo zákona v súvislosti so slovenským predsedníctvom. Kontrolóri sa zároveň zameriavajú na mechanizmus, ako funguje vnútorná kontrola pri nastavovaní, schvaľovaní a realizácii aktivít spojených s predsedníctvom," dodáva sa v tlačovej správe.


Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) na svojom facebookovom profile v stredu 23. novembra zverejnila, že NKÚ im listom oznámil, že o tom, či bude ich podozrenia súvisiace s predsedníckymi podujatiami preverovať, rozhodne v prvej polovici roka 2017. Ako ďalej píše TIS, skutočné preverovanie by zrejme trvalo ďalšie mesiace. Zároveň vyzvali ľudí, že ak si myslia, že NKÚ so svojimi 330 zamestnancami a osemmiliónovým rozpočtom by mal urobiť kontrolu na ministerstve zahraničných vecí čo najskôr, nech to úradu slušne a vecne napíšu na adresu info@nku.gov.sk. TIS priložiť aj fotografiu listu. V ňom sa píše, že NKÚ priebežne monitoruje jednotlivé podujatia viažuce sa na predsedníctvo našej krajiny na najvyššej európskej úrovni.

 

"Rozhodnutie o zriadení mimoriadnej kontroly do plánu kontrolných akcií realizovaných v roku 2017 naším úradom môžete očakávať v prvej polovici budúceho roka, po ukončení predsedníctva SR v Rade Európskej únie."


Riaditeľ TIS Gabriel Šípoš v pondelok 21. novembra informoval, že transparency v súvislosti s údajne predraženými kultúrnymi podujatiami k predsedníctvu v Rade EÚ poslala oficiálne podnety na kontrolu na Najvyšší kontrolný úrad, Protimonopolný úrad, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies