NKÚ hodnotil efektivitu opatrení, Slovensko zaostáva v riešeniach pre úsporu energií

NETKY.SK • 16 Október 2015, 13:55 • 2 min
NKÚ hodnotil efektivitu opatrení, Slovensko zaostáva v riešeniach pre úsporu energií

BRATISLAVA - Slovensko zaostáva pri zavádzaní opatrení smerujúcich k úspore energií. Informovala o tom dnes hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úrad (NKÚ) SR Daniela Bolech Dobáková.

slovakia

left justify in out

NKÚ podľa nej ukončil kontrolu plnenia úloh pri zabezpečovaní úspor energií zo strany Slovenskej republiky. Jej zámerom bolo posúdiť opodstatnenosť prijatých opatrení, ktoré majú vyústiť do zníženia primárnej spotreby energie o 20 % do roku 2020. Pre realizáciu jednotlivých krokov, technických opatrení sa pritom počíta s finančnými krytím vo výške viac ako 6 miliárd eur. "V rámci akcie sa kontrolóri zamerali na plnenie priorít, cieľov v období rokov 2012 až 2014, pričom išlo o prvú systémovú kontrolu tohto druhu," priblížila.

 

Kontrolóri sa stretli s viacerými problémami a rizikami súvisiacimi s plnením záväzkov Slovenska vo vzťahu k EÚ. Svedčí o tom aj fakt, že problematike energetickej efektívnosti a úsporám energií sa v rámci šiestich kontrolovaných subjektov (Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenská inovačná a energetická agentúra, Environmentálny fond, Pôdohospodárska platobná agentúra) venovalo len 12 metodických pracovníkov, ktorí mali monitorovať energetickú efektívnosť a úsporu energie.

 

Riziká sa podľa hovorkyne NKÚ objavili aj v oblasti financovania opatrení energetickej efektívnosti. Vyčlenené prostriedky sú nedostatočné, zdroje financovania značne roztrieštené. Z pohľadu úspor energie nefunguje koordinácia a previazanosť medzi jednotlivými rezortmi.

Podľa zistení NKÚ Slovensko nie je dnes schopné zabezpečiť každoročnú obnovu objektov vo výške 3 % vykurovaných či chladených budov, ktoré vlastnia a využívajú ústredné orgány štátnej správy i samosprávy. "Cieľ bol splnený len na 45 %," podčiarkla.

 

Na odstránenie zistených nedostatkov prijali kontrolované subjekty 27 opatrení. Upozornenia a odporúčania NKÚ smerujú najmä do systémovej koordinácie a riadenia jedného z ôsmich záväzkov SR k EÚ, a tým je záväzok znižovať energetickú náročnosť objektov. Zároveň bude potrebné zjednodušiť administratívne procesy a účelovo využívať relevantné verejné zdroje priamo pre oblasť energetickej efektívnosti. Po kontrole plnenia úloh SR pri zabezpečovaní úspor energií prišiel NKÚ k záverom, že je potrebné pripraviť pre budúce obdobie kontrolu energetických úspor práve v oblasti objektov verejných budov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies