NKÚ chce v roku 2016 preveriť eurofondy, zdravotníctvo či priemyselné parky

NETKY.SK • 12 Január 2016, 11:38 • 2 min
NKÚ chce v roku 2016 preveriť eurofondy, zdravotníctvo či priemyselné parky

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR plánuje v roku 2016 spolu 37 kontrolných akcií, pri ktorých si "posvieti" na 347 subjektov.

slovakia

left justify in out

"Úrad sa zameria predovšetkým na systémovú kontrolu zdravotníckych zariadení, hospodárenie krajských i okresných miest a tiež vybraných organizácií spadajúcich pod ministerstvo kultúry," vymenovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

 

Úrad podľa jej slov preverí aj vynakladanie finančných prostriedkov Európskej únie a poskytovanie verejných zdrojov na priemyselné parky. Keďže sa chce NKÚ v tomto roku viac sústrediť na kontrolu efektívneho a účelného využívania verejných a európskych zdrojov, vyžaduje si to nielen špecializáciu, ale aj väčší časový priestor na priebeh kontroly a vyhodnotenie jej záverov. "Z tohto dôvodu má úrad v porovnaní s minulým rokom naplánované o štyri kontrolné akcie menej," vyčíslila Bolech Dobáková.

 

V rámci prierezovej kontroly zdravotníctva sa kontrolóri NKÚ pozrú aj na efektívnosť, hospodárnosť a účelnosť vynaložených prostriedkov. "Pri kontrolnej akcii zameranej na efektívne a transparentné využívanie európskych fondov úrad preverí vymáhanie neoprávnených výdavkov v rámci štrukturálnych fondov, podporu cestovného ruchu na Slovensku či financovanie projektov z prostriedkov Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ako aj realizáciu výziev programového obdobia 2014-2020," dodala hovorkyňa.

 

Pri samosprávach sa zase kontrolóri zamerajú na účinnosť verejných prostriedkov vynaložených na komunálne služby, evidenciu a nakladanie s pozemkami obcí, na účtovníctvo a rozpočtovníctvo vybraných subjektov samosprávy a tiež na stav verejných financií a majetku v krajských mestách.

 

Zároveň však NKÚ preverí hospodárenie a nakladanie s majetkom štátu v štátnej pokladnici, v Slovenskej konsolidačnej, v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave a tiež v organizáciách ministerstva kultúry. A to v Audiovizuálnom fonde, Rade pre vysielanie a retransmisiu, Tlačovej agentúre Slovenskej republiky a v Rozhlase a televízii Slovenska. Súčasne v spolupráci s českou najvyššou kontrolnou inštitúciou spustí paralelnú kontrolu zameranú na správu spotrebných daní.

 

V oblasti environmentálnej udržateľnosti NKÚ preverí poskytovanie financií na podporu bývania či zmapuje vynakladanie verejných zdrojov na priemyselné parky. "Úrad v roku 2016 zároveň spracuje predbežnú štúdiu zameranú na poskytovanie sociálnoprávnej ochrany detí v detských domovoch," avizovala Bolech Dobáková. V priebehu roka však môže úrad podľa jej slov do pôvodného plánu kontrolnej činnosti zaradiť aj prípadné ďalšie mimoriadne kontrolné akcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona