NKÚ chce pri kontrole verejného obstarávania postupovať s ÚVO koordinovane

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 17:04 • 2 min
NKÚ chce pri kontrole verejného obstarávania postupovať s ÚVO koordinovane

BRATISLAVA - Pri kontrole verejného obstarávania chcú kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) postupovať s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) koordinovane. Obe inštitúcie totiž môžu kontrolovať prípravu, priebeh i závery verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

Dnes o tom spoločne rokoval predseda NKÚ Karol Mitrík s predsedníčkou ÚVO Zitou Táborskou. Najvyššia kontrolná inštitúcia sa podľa Mitríka chce venovať primárne otázkam hospodárnosti a účinnosti rozhodnutí zrealizovaných na základe zákona o verejnom obstarávaní. ÚVO musí kontrolovať zákonnosť celého procesu obstarávania s tým, že úrad vstupuje do kontroly spravidla v procese rozhodovania. NKÚ sa naopak podľa jeho slov pozerá na procesy po ich zrealizovaní.

 

Práve preto je potrebné aktívne koordinovať prácu oboch inštitúcií v oblasti kontroly verejného obstarávania. "ÚVO by malo posudzovať špeciálne otázky v súvislosti so zákonom o verejnom obstarávaní, ako sú samotný proces, dodržiavanie zákonných postupov. Na druhej strane NKÚ má subjektom nastaviť zrkadlo, či bol proces obstarávania v medziach hospodárnosti a efektívnosti," vysvetlil Mitrík. NKÚ v minulom roku odstúpil na ÚVO sedem prípadov, v ktorých bol podľa názoru kontrolórov porušený zákon.

 

Mitrík a Táborská sa zhodli aj na výmene informácií pri príprave a záveroch kontrol týkajúcich sa využívania európskych fondov. Spoločne očakávajú väčšie zapojenie kontrolných mechanizmov riadiacich orgánov pre príslušné operačné programy, v súvislosti s prijímateľmi finančnej pomoci z fondov Európskej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona