NKÚ: Čerpanie eurofondov na vzdelávanie je neuspokojivé, šla naň necelá polovica

NETKY.SK • 11 November 2014, 14:02 • 2 min
NKÚ: Čerpanie eurofondov na vzdelávanie je neuspokojivé, šla naň necelá polovica

BRATISLAVA – Čerpanie eurofondov na vzdelávanie na Slovensku nie je uspokojivé. Konštatoval to dnes Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, ktorý si posvietil na efektívnosť využívania finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie (EÚ) v rámci Operačného programu Vzdelávanie (OPV) v rokoch 2007 až 2013.

slovakia

left justify in out

NKÚ pri kontrole zistil, že Slovensku sa z celkovej alokácie operačného programu približne 542 miliónov eur podarilo do konca augusta tohto roka vyčerpať len takmer 269 miliónov eur, teda 49,55 %.

 

"Hlavnými dôvodmi nízkeho čerpania boli predovšetkým nedostatky vo vykonaných verejných obstarávaniach, nízke a neefektívne čerpanie pridelených finančných prostriedkov na strane prijímateľa a vysoká administratívna náročnosť, ktorá sa vyznačuje veľkým množstvom povinnej podpornej dokumentácie a nízkym objemom zúčtovaných finančných prostriedkov," priblížil Lukáš Jasenec z komunikačného odboru NKÚ.

 

Úrad sa pri kontrole zameral na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR ako riadiaci orgán operačného programu, Agentúru MŠVVŠ SR pre štrukturálne fondy EÚ ako sprostredkovateľský orgán, Fyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) a Geofyzikálny ústav SAV. Predmetom jeho záujmu bol výber, realizácia, kontrola, monitorovanie, výsledky a dosah projektov.

 

Jasenec ďalej uviedol, že ciele operačného programu sa realizovali v prospech cieľových skupín, ktoré tvoria prevažne žiaci a študenti všetkých stupňov škôl, pedagogickí a odborní zamestnanci, ako aj osoby zúčastnené na celoživotnom vzdelávaní. "Svojím zameraním predstavujú ciele predovšetkým prípravu na trh práce prostredníctvom skvalitnenia vzdelávania, v konečnej fáze teda zvýšenie možnosti uplatnenia sa na trhu práce, vplyv na zamestnateľnosť absolventov vzdelávania," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona