Nižšiu cenu nájomných bytov má zabezpečiť nový zákon a daňové úľavy

NETKY.SK • 29 Október 2013, 15:24 • 2 min
Nižšiu cenu nájomných bytov má zabezpečiť nový zákon a daňové úľavy

BRATISLAVA - Rozvoj nájomného bývania na Slovensku chce vláda Roberta Fica podporiť prostredníctvom nového zákona o krátkodobom nájme bytov a daňovým zvýhodnením prenajímateľov. V praxi by mohlo ísť o zrýchlené odpisovanie nehnuteľnosti či rozšírenie odpočítateľných nákladov od daňového základu.

slovakia

left justify in out

"Odhad rastu podielu nájomného sektora sa môže pohybovať od 5 do 10 % v období najbližších piatich rokov," uvádza sa v analýze podpredsedu vlády SR pre investície Ľubomíra Vážneho, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Výraznejší rozvoj nájomného sektora by mal podľa materiálu pomôcť zníženiu cien nájmu, ako aj zvyšovaniu kvality a úrovne poskytovaných služieb. Nižšie príjmy štátu v dôsledku daňových úľav sa majú kompenzovať rastom nájomného trhu.

Do pripomienkového konania už Vážny poslal aj návrh zákona o krátkodobom nájme bytu, ktorý upravuje právny vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Vzťahuje sa však len na zmluvy platné najviac dva roky, pričom predĺžené môžu byť najviac celkovo na 6 rokov. Návrh okrem iného upravuje aj nárok na peňažnú zábezpeku, spôsob, akým môže nájom bytu zaniknúť či vypratanie bytu.

Návrh zákona sa nevzťahuje na nájomné pomery v bytoch obstaraných podľa osobitných právnych predpisov. Neplatí tak na služobné byty či byty osobitného určenia. V prípade schválenia parlamentom by mal zákon o krátkodobom nájme bytu začať platiť od 1. apríla 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies