Nižšia pokuta za jazdu bez diaľničných známok je podľa Érseka kompromis

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:19 • 2 min
Nižšia pokuta za jazdu bez diaľničných známok je podľa Érseka kompromis

BRATISLAVA - Navrhované zníženie výšky pokuty za jazdu na diaľniciach a rýchlostných cestách bez elektronických diaľničných známok považuje štátny tajomník ministerstva dopravy Arpád Érsek (Most-Híd) za kompromisné riešenie.

slovakia

left justify in out

"Malo by to motivovať ľudí, ktorí si nekúpili túto známku a chodili načierno," povedal po stredajšom rokovaní vlády Érsek s tým, že súčasná výška pokuty je vysoká. Ako agentúra SITA už informovala, vláda schválila novelu zákona o diaľničnej známke umožňujúcu zníženie pokuty z tristo na stopäťdesiat eur.

 

Pri zaplatení pokuty do pätnástich dní stačí vodičom motorových vozidiel do 3,5 tony uhradiť sto eur. "Práve preto sme dali do normálneho legislatívneho konania tento zákon, aby bol systém stopercentne pripravený. Nebolo by korektné, keby vodiči, ktorí doteraz jazdili načierno a sú identifikovaní, nedostali žiadnu pokutu alebo možnosť uhradiť to, čo najazdili na diaľnici," uviedol Érsek.


Vodiči bez známky budú môcť dostať pokutu po novom raz za mesiac a nie za každý deň, ako predpokladá platný zákon. Novela počíta s pokutou 150 eur aj spätne pre všetky doterajšie priestupky. "Za každý mesiac dostanú pokutu 150 eur vodiči, ktorí používajú tie isté motorové vozidlá," tvrdí Érsek. Zmeny by po schválení v parlamente mali nadobudnúť účinnosť 1. októbra. Ministerstvo dopravy pôvodne chcelo, aby boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní a začali platiť 1. júna, čo už nie je reálne. Ak vodič dostane opäť pokutu v priebehu dvanástich mesiacov a dodatočne si zakúpi diaľničnú známku, ďalšiu sankciu nebude musieť zaplatiť.


Za všetky správne delikty toho istého prevádzkovateľa vozidla spáchané tým istým vozidlom alebo tou istou jazdnou súpravou od 1. januára do 30. septembra 2016 sa podľa novely v jednom samostatnom rozkazom konaní uloží jedna pokuta.

 

Ak v uvedenom období bola, resp. bude vodičovi toho istého vozidla alebo tej istej jazdnej súpravy právoplatne uložená pokuta za priestupok, pokuta sa už prevádzkovateľovi vozidla neuloží. Konania o priestupkoch alebo o správnych deliktoch, začaté a právoplatne neskončené pred 1. októbrom, sa dokončia podľa predpisov účinných do 30. septembra. "Neskoršia právna úprava sa použije, ak je to pre páchateľa priestupku alebo správneho deliktu priaznivejšie," uvádza novela.


Majitelia áut využívajúci diaľnice a rýchlostné cesty od začiatku tohto roka bez elektronickej známky pokuty nedostávajú. Okresné úrady by ich mali začať vymáhať na základe podkladov Národnej diaľničnej spoločnosti po účinnosti novely zákona o diaľničnej známke. "Vodiči, ktorí sa dopustili priestupku, sú podchytení v systéme. Neodpúšťame nič, ale zníženú sadzbu pokuty budeme vyžadovať," priblížil Érsek. "Zákon bude zmenený, takže ľudia si musia uvedomiť, že známku si treba kúpiť," dodal štátny tajomník. Pokutu bude možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr do troch rokov od porušenia povinnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies