BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa zaviedla na Slovensku znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín.
Do tejto kategórie bolo zaradené aj chladené hydinové mäso. Ako povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár, nižšia sadzba mala priniesť efekt v zvýšenom dopyte po domácom hydinovom mäse. ÚHS však tento efekt v priebehu roka 2016 nezaznamenala, pretože produkcia za prvých desať mesiacov je na rovnakej úrovni ako v roku 2015.
Jedným z dôvodov je podľa Molnára aj fakt, že cena hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov sa medziročne takmer nezmenila, dokonca pri niektorých výrobkoch v niektorých reťazcoch cena išla hore. "Avšak spracovatelia hydiny sú tlačení zo strany obchodu do takmer likvidačného znižovania cien. Odbytová cena hydinového mäsa, za ktorú spracovatelia hydiny predávajú hydinové mäso obchodným reťazcom, medziročne poklesla o 20 až 25 percent a napríklad chladené kurča v súčasnosti musia predávať za nižšiu cenu, ako sú jeho výrobné náklady," upozornil Molnár.
Ako pokračoval riaditeľ únie hydinárov, reťazce robia neustále nové výberové konania na dodávku hydinového mäsa s jediným cieľom, a tým je maximálne znižovanie nákupných cien. "Má to negatívny dopad nielen na spracovateľov hydiny, ale aj na samotných chovateľov hydiny, ktorým realizačné ceny v priebehu roku 2016 nepokrývali výšku výrobných nákladov, čo môže byť z dlhodobého hľadiska pre sektor produkcie hydiny v SR likvidačné," argumentoval Molnár. Jediným, kto v súčasnosti podľa neho zo zníženej sadzby DPH na potraviny profituje, sú nadnárodné obchodné reťazce, ktoré si zvýšili svoju prirážku k nákupným cenám na úkor slovenských poľnohospodárov a potravinárov.
ÚHS zároveň poukázala na fakt, že sebestačnosť SR v produkcii hydinového mäsa je na úrovni iba 54 %, zvyšnú časť ponuky na pultoch obchodov predstavuje hydinové mäso dovezené zo zahraničia. Preto je podľa Molnára dôležité, aby spotrebitelia pri nákupe zisťovali pôvod hydinového mäsa.
Od 1. apríla 2015 nastala zmena v označovaní pôvodu pri hydinovom mäse, pretože do platnosti vstúpilo vykonávacie nariadenie Európskej komisie. Etiketa na hydinovom mäse, ktoré je určené na dodanie konečnému spotrebiteľovi alebo zariadeniam spoločného stravovania, musí obsahovať údaje ako "chované v", "zabité v", prípadne "pôvod".
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies