Nižší úrok neznamená výhodnejšiu pôžičku

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 09:23 • 2 min
Nižší úrok neznamená výhodnejšiu pôžičku

BRATISLAVA - Aj keď sa teraz hovorí predovšetkým o refinancovaní hypoték, v úzadí nie sú ani spotrebiteľské úvery. Banky prišli s rôznymi novinkami, ako napríklad znížený úrok v druhej polovici splácania, finančné odmeny za riadne splácanie či vrátenie poplatku za poskytnutie. Takýto marketing má však za úlohu najmä dostať klienta na pobočku.

slovakia

left justify in out

FinančnáHitparáda.sk sa preto pozrela, čo je pre klienta výhodné a čo by si mal pri žiadosti o pôžičku všímať. "Klient sa zaujíma predovšetkým o výšku úrokovej sadzby. Ide o najdôležitejší parameter, ktorý najviac predražuje pôžičku. Predraženiu však pomôžu aj poplatky spojené s úverom. Tí skúsenejší sa však pozerajú na ukazovateľ ročnú percentuálnu mieru nákladov. Prečo sa zamerať na ukazovateľ ročnú percentuálnu mieru nákladov a nie iný ukazovateľ? Ročná percentuálna miera nákladov obsahuje úrokovú sadzbu aj poplatky, pričom zohľadňuje aj dĺžku splatnosti úveru a toto všetko dáva do jedného čísla. Na základe tohto čísla sa dajú porovnávať úvery medzi sebou," radí Pavel Škriniar z FinančnejHitparády.sk.

 

Nižšia úroková sadzba neznamená automaticky výhodnejšiu pôžičku, ak je s tým spojená povinnosť zaplatiť akékoľvek poplatky. Tie môžu byť v podobe poplatku za poskytnutie úveru, alebo aj v podobe povinnosti mať vedený účet v banke, alebo poistenia schopnosti splácať úver. Pravidelné poplatky majú pritom väčší vplyv na preplatenosť ako bežný poplatok za poskytnutie úveru.

 

Okrem výšky úrokovej sadzby je potrebné sa pri výbere pôžičky pozerať aj na poplatky, ktoré môžu celkovú jej preplatenosť navýšiť. Do hry môžu vstúpiť aj ďalšie náklady ako poistenie, celkovú výšku odplaty zvýši aj dĺžka splatnosti. Preto je dobré zvážiť všetky poplatky a porovnať, pri ktorej pôžičke sa RPMN najviac priblíži úrokovej sadzbe, za ktorú si občan požičiava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies