Nízkopríjmoví zamestnanci majú nárok na odvodovú úľavu

NETKY.SK • 1 Január 2015, 14:51 • 2 min
Nízkopríjmoví zamestnanci majú nárok na odvodovú úľavu

BRATISLAVA - Od januára tohto roku majú ľudia, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne, nárok na odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné odvody.

slovakia

left justify in out

Ľudia s vyššími príjmami platia odvody rovnako ako doteraz. Zmenu prináša novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobúda účinnosť dnešným dňom.
      

Odpočítateľná položka je vo výške 380 eur mesačne, respektíve 4560 eur ročne. S rastom príjmu o jedno euro klesá suma odpočítateľnej položky o dve eurá. Človek, ktorého mzda je vo výške 450 eur mesačne, tak napríklad zaplatí na zdravotných odvodoch 8,40 eura namiesto predchádzajúcich 18 eur. Odvody klesajú aj zamestnávateľovi. Ten totiž namiesto doterajších 45 eur po zavedení odpočítateľnej položky zaplatí za zamestnanca 21 eur.
      

Na určenie jej výšky sa posudzujú všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Mesačné uplatňovanie tejto úľavy je možné len pre zamestnancov bez súbehu príjmov. OOP sa uplatňuje len na príjmy zo zamestnania a nemôže prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru.
      

Zamestnanec, ktorý si chce uplatniť odpočítateľnú položku, musí o tom zamestnávateľa informovať. V súvislosti so zavedením odvodovej úľavy sa zvyšuje sadzba za poistencov štátu, čím sa má zdravotným poisťovniam vykompenzovať výpadok príjmov. Platba za poistencov štátu je vo výške 4,16 % z vymeriavacieho základu.
      

Zamestnancovi sa nárok na odvodovú úľavu nebude znižovať o obdobia, keď nemal príjem pre uplatnenie OOP z toho dôvodu, že napríklad poberal nemocenské, materské či ošetrovné.
      

Taktiež sa zavádza nová vykazovacia povinnosť pre zamestnávateľov pri zamestnancoch, ktorí majú nárok na OOP. Firmy musia nahlásiť týchto zamestnancov zdravotnej poisťovni do ôsmich pracovných dní.
      

V tomto roku po zvýšení minimálnej mzdy na 380 eur mesačne a zavedení odpočítateľnej položky vzrastie čistý zárobok týchto zamestnancov na Slovensku o 32 eur. Opatrenie sa má dotknúť viac ako pol milióna ľudí. Vláda si od tejto reformy sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies