Nízkoprahové centrum Domec sa zavierať nebude, Bratislava zvýšila finančnú podporu

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 15:56 • 2 min
Nízkoprahové centrum Domec sa zavierať nebude, Bratislava zvýšila finančnú podporu

BRATISLAVA – Nízkoprahové denné centrum pre ľudí bez domova – Domec na Mýtnej ulici v Bratislave sa zatvárať nebude. Hlavné mesto totiž poskytne jeho prevádzkovateľovi, občianskemu združeniu (OZ) Vagus, aj zvyšných požadovaných 30.000 eur na pokrytie prevádzkových nákladov. Na dnešnom brífingu to uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

Na možné zatvorenie Domca koncom mája začal jeho prevádzkovateľ upozorňovať po tom, ako hlavné mesto rozhodlo o finančnej podpore Vagusu vo výške 41.900 eur. To pritom podľa občianskeho združenia pokrýva iba 40 percent jeho prevádzkových nákladov, a tak samosprávu žiadalo o zvýšenie finančných prostriedkov. Hlavné mesto totiž síce tento rok zvýšilo balík peňazí na podporu organizáciám, ktoré poskytujú služby ľuďom bez domova, avšak čiastku 100.000 eur rozdelilo medzi tri organizácie, teda nepodporilo iba jednu, ako to bolo v minulosti.

 

V súvislosti so žiadosťou občianskeho združenia Vagus o zvýšenie finančnej podpory argumentovalo vedenie mesta tým, že je limitované rozpočtom, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo, a že balík peňazí rozdelilo medzi jednotlivé organizácie podľa určitých kritérií, a to na základe nákladov, rozsahu služieb a kapacity centra. Dnes však primátor skonštatoval, že hlavné mesto bolo a je pripravené tento problém vyriešiť. "Hlavné mesto poskytne OZ Vagus dodatočných 30.000 eur na to, aby mohol bez problémov svoju prácu robiť. Som rád, že sa nám to takto konsenzuálne podarilo vyriešiť," skonštatoval Nesrovnal.

 

Rozhodnutie mesta víta aj riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára, ktorý zároveň vedeniu mesta v súvislosti s ďalšou finančnou pomocou pre združenie poďakoval, že sa k tejto problematike stavia zodpovedným spôsobom. "Sme radi, že môžeme pokračovať v Domci v našej práci. Dáva nám to možnosť získať ďalšie zdroje tak, aby sme naplnili celkový rozpočet daného projektu. Čaká nás ešte dosť práce, ale máme zdravý základ od mesta a dúfam, že to aj s ďalšími partnermi zvládneme tak, aby sme službu vedeli poskytovať najlepšie, ako vieme, celý rok," zhodnotil Kára.

 

Spokojná s finančnou pomocou je aj nezisková organizácia Domov sv. Jána z Boha. Tej mesto na tento rok odsúhlasilo 55.000 eur, teda sumu, ktorú organizácia od hlavného mesta v rámci vyhlásenej výzvy požadovala. "Uvidíme, čo bude budúci rok, ale určite budeme žiadať aj budúci rok o peniažky. Či nám bude vyhovené, uvidíme, ale určite sa budeme snažiť. Samozrejme, sú aj iné výzvy, na ktoré reagujeme," povedal Matúš Ferenčík od Milosrdných bratov, Domova sv. Jána z Boha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona