Nízki ľudia majú vyššie riziko srdcového infarktu

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 16:38 • 2 min
Nízki ľudia majú vyššie riziko srdcového infarktu

LONDÝN - Nižší ľudia čelia vyššiemu riziku srdcového infarktu. Informovali o tom vedci z Univerzity v Leicesteri. Počas výskumu, ktorý zahŕňal 200-tisíc ľudí, objavili časti DNA, ktoré určujú výšku tela a zároveň zdravotný stav srdca. Výsledky štúdie publikovali v New England Journal of Medicine.

slovakia

left justify in out

Hypotéza, že výška hrá dôležitú úlohu pri zdraví srdca, sa vo vedeckých kruhoch po prvý raz objavila pred viac ako 50 rokmi. Vedci však nedokázali určiť skutočnú spojitosť medzi týmito vlastnosťami. To sa podarilo novému výskumu, pričom jeho autori tvrdia, že príčina leží v ľudskej DNA. Počas výskumu analyzovali 180 génov, o ktorých je známe, že sa spájajú s výškou. Výsledky ukázali, že každých ďalších 6,35 centimetra znižuje riziko o 13,5 percenta. Človek vysoký takmer 183 centimetrov má tak o 64 percent nižšiu pravdepodobnosť zlyhania srdca ako ten s výškou 152,4 centimetra. "V kontexte najväčších rizikových faktorov je to málo, pretože fajčenie zvyšuje pravdepodobnosť o 200 až 300 percent. No nejde o nič nepatrné," uviedol pre BBC News Nilesh Samani z Univerzity v Leicesteri. "Neznamená to, že nižší ľudia musia vykonať väčšie opatrenia. Ak máte 1,85 metra stále musíte skoncovať s fajčením," dodal vedec. 

 

Štúdia zároveň odhalila, že gény zodpovedné za výšku tela určujú aj množstvo cholesterolu a tukov v krvnom obehu. Vedci tiež veria, že niektoré z týchto génov riadia aj vývin ciev. "Porozumenie týchto cestičiek môže viesť k novým spôsobom liečby, a to môže byť z dlhodobého hľadiska hodnotné," vyjadril sa Samani. 

 

"Táto štúdia nenaznačuje, že nízki ľudia by sa mali prehnane obávať o svoje zdravie a že lekári by sa mali sústrediť na nižších pacientov," vyjadril sa k štúdii Peter Weissberg z British Heart Foundation. "Každý bez ohľadu na výšku by mal urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby znížil riziko budúcich ochorení srdca, a to zdravou stravou, pravidelným cvičením a nefajčením," doplnil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona