Nízke výkupné ceny trápia aj poľnohospodárov na Zemplíne

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 08:48 • 2 min
Nízke výkupné ceny trápia aj poľnohospodárov na Zemplíne

ZÁVADKA - Tohtoročná žatva je v porovnaní s minuloročnou z pohľadu úrodnosti o niečo veselšia aj na území Zemplína. Väčšie úrody však automaticky neznamenajú vyššie výnosy, vysvetľujú zemplínski farmári, ktorí poukazujú, podobne ako aj ich kolegovia z iných regiónov, na nízke výkupné ceny komodít v sezóne 2013.

slovakia

left justify in out

S priebehom žatevných prác na Zemplíne sa dnes prišiel osobne oboznámiť minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek v sprievode predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPaPK) Milanom Semančíkom.

"Snažíme sa prejsť celé Slovensko, vybrané okresy, aby sme získali konkrétnu predstavu o tom, ako vyzerá žatva v tomto roku. Musím s potešením povedať, že tie výnosy sú lepšie ako vlani, sú na úrovni takého dobrého priemeru, ktorý poľnohospodári poznajú. Nejde teda o druhý extrém, aby boli super vysoké. Predpokladáme, že budú napokon okolo 30 až 35 % vyššie ako vlani," informoval dnes minister novinárov počas brífingu na poli za obcou Závadka v okrese Michalovce. 

Podľa Jahnátka je jeho "tour" po Slovensku prínosná aj z iného pohľadu. "Veľmi dôležité pri takýchto výjazdoch je mať stretnutie so samotnými poľnohospodármi vzhľadom na to, že sa pripravuje nové programovacie obdobie, nová štátna politika pre podporu poľnohospodárstva, je pripravená nová strednodobá koncepcia. Na to, aby sme mohli tak závažné materiály s konečnou platnosťou prijať, je veľmi dôležitá spätná väzba od poľnohospodárov," zdôraznil Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies