Nízke odmeny na Najvyššom súde boli diskriminačné, Harabin by mal vrátiť peniaze

NETKY.SK • 3 Október 2016, 15:20 • 2 min
Nízke odmeny na Najvyššom súde boli diskriminačné, Harabin by mal vrátiť peniaze

BRATISLAVA - Kauzu odmien na Najvyššom súde (NS) SR z obdobia bývalého šéfa tohto súdu Štefana Harabina riešil tento rok aj Okresný súd Bratislava I. Na základe žaloby sudcu NS Rudolfa Čirča ale neriešil vysoké odmeny Štefana Harabina, na ktoré upozornilo súčasné vedenie súdu, ale naopak nízke odmeny.

slovakia

left justify in out

Okresný súd Bratislava I ešte v marci rozhodol, že v prípade odmien z decembra 2009, júla 2010 a decembra 2010 bolo porušené právo navrhovateľa na rovnaké zaobchádzanie a právo nebyť diskriminovaný. Uvádza sa to v informácii, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Súd určil aj sumu 20 850 eur ako primerané zadosťučinenie a sumu 5 000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Rozsudok nie je právoplatný, Najvyšší súd SR podal odvolanie. OS Bratislava I predloží vec odvolaciemu Krajskému súdu v Bratislave na rozhodnutie o podanom odvolaní, informoval Adamčiak.


K prvostupňovému rozhodnutiu a ani bližšie k svojej žalobe sa Rudolf Čirč nechcel vyjadrovať, keďže spor nie je ukončený. Obdobne reagoval aj Najvyšší súd SR. "Zatiaľ sa nebudeme k predmetnej veci vyjadrovať, pretože ešte nie je právoplatné ukončená. Čakáme na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave vo veci nášho odvolania," informoval hovorca súdu Boris Urbančík.


Súčasné vedenie Najvyššieho súdu SR v lete informovalo, že Štefan Harabin si počas svojho druhého funkčného obdobia na poste predsedu Najvyššieho súdu SR pridelil odmenu 40-tisíc eur za rok 2009 a odmenu 73-tisíc eur za rok 2010. "Za prvých 18 mesiacov svojho druhého funkčného obdobia si sám sebe vyplatil odmenu vo výške 113-tisíc eur," informoval v júli Boris Urbančík.

 

Najvyšší súd vidí vo vyplácaní odmien hlavne etický problém. "Mal by ich vrátiť na základe toho, že to jednoducho nie je v súlade s etikou. Odmena zďaleka prevyšuje štandardné odmeny, ktoré boli v tom čase vyplácané a pridelil si ich sám," upozornil v júli Urbančík. Harabin túto kritiku odmietol s tým, že nešlo o odmeny, ale o príplatok za agendu špeciálneho sudcu. Vyplácanie odmien na Najvyššom súde SR by mal preveriť Najvyšší kontrolný úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies