Nízke dôchodky z 2. piliera chce opozícia dorovnávať z rezervného fondu

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 15:28 • 2 min
Nízke dôchodky z 2. piliera chce opozícia dorovnávať z rezervného fondu

BRATISLAVA - Opozícia volá po rovnakom prístupe ku všetkým dôchodcom. Nepáčia sa jej zmeny v zákone o sociálnom poistení, ktoré dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri, sa totiž má krátiť minimálny dôchodok od štátu. Strany SDKÚ-DS, KDH, SaS a OĽaNO preto v novele, ktorou by sa malo plénum zaoberať na aktuálnej schôdzi, navrhujú dorovnávať sporiteľom dôchodky z druhého piliera z rezervného fondu solidarity.
     

"Ide o to, aby sme zabezpečili rovnaký prístup ku všetkým dôchodcom, ktorí sa dostanú do dôchodkového veku, a aby mali títo ľudia zabezpečené úplne rovnaké nielen povinnosti, ale aj práva. Podľa súčasného právneho stavu to tak nie je," zdôvodnil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.
     

Ako upozornil, všetci sú povinní rovnako prispievať do jednotlivých fondov aj do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % zo mzdy. "Ale keď vstúpia do dôchodkového veku, tak tí, ktorí sú účastníci druhého piliera, už nemajú nárok na to, aby mohli byť v prípade potreby, ak sú ich dôchodky nižšej kategórie, v plnej miere posilnení práve z tohto rezervného fondu solidarity. Naopak, tí, ktorí sú len v prvom pilieri, čerpajú túto možnosť v plnom rozsahu," zdôraznil Kaník.
     

Vláda podľa neho pri minimálnom dôchodku nastolila diskriminačný prístup a rozhodla sa trestať tých, ktorí si sporia aj v druhom pilieri. Opozičné riešenie spočíva v tom, že ak človek z dvojpilierového systému odíde do dôchodku a bude mať o niečo nižší dôchodok, ako keby bol len v prvom pilieri, z rezervného fondu solidarity sa navýši tak, aby nebol nižší ako dôchodok človeka len z prvého piliera.
     

"Protiústavný zákon o minimálnych dôchodkoch, ktorý dnes Smer schválil, povedie k tomu, že prvý dôchodkový pilier bude ešte väčším problémom pre budúcu vládu. Pretože Smer vyháňa ľudí z druhého piliera a naháňa ich do prvého, ktorý sám je vo veľkých problémoch," doplnil Július Brocka (KDH).
     

Ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, sa má krátiť minimálny dôchodok od štátu podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa bude pri posudzovaní dôchodku a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera. Pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok sa do dôchodkového príjmu nebudú započítavať doživotné dôchodky z druhého piliera. Vláda totiž nechce sanovať straty spôsobené investičnými rozhodnutiami sporiteľa z prostriedkov daňovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies