Nízke ceny ropy a plynu stlačili obchodný prebytok Nórska na 10-mesačné minimum

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 12:06 • 2 min
Nízke ceny ropy a plynu stlačili obchodný prebytok Nórska na 10-mesačné minimum

OSLO - Obchodný prebytok Nórska zaznamenal vo februári pokles na 10-mesačné minimum, keď dovoz vzrástol, no vývoz sa prepadol. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje nórskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Prebytok zahraničného obchodu Nórska dosiahol vo februári 9,5 miliardy nórskych korún (vyše 1 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka predstavoval obchodný prebytok až 23,7 miliardy NOK a v januári tohto roka 16,9 miliardy NOK. Najnovšia hodnota prebytku je najnižšia od apríla minulého roka.

 

Dôvodom je, že export klesol vo februári medziročne až o 14,2 % na 59,2 miliardy NOK, čo je dôsledok nízkych cien ropy a zemného plynu. Na druhej strane, dovoz sa zvýšil o 9,8 % na 49,7 miliardy NOK.

 

Nepriaznivý vývoj zaznamenalo Nórsko aj v medzimesačnom porovnaní. Vývoz vo februári oproti januáru klesol o 2 %, no dovoz sa až o 14,5 % zvýšil.

 

(1 EUR = 9,4800 NOK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies