Nitriansky vínny festival ponúkne viac ako tisícku domácich vín

NETKY.SK • 17 September 2012, 10:55 • 2 min
Nitriansky vínny festival ponúkne viac ako tisícku domácich vín

Nitriansky vínny festival ponúkne viac ako tisícku domácich vín - Cestovanie Degustáciu vín v 146 pivniciach v 24 obciach Nitrianskeho kraja sľubuje prvý ročník Nitrianskeho vínneho festivalu. Konať sa bude 9.

slovakia

left justify in out

img

Degustáciu vín v 146 pivniciach v 24 obciach Nitrianskeho kraja sľubuje prvý ročník Nitrianskeho vínneho festivalu. Konať sa bude 9. a 10 novembra a okrem regionálnych vín ponúkne aj vzorky od vinohradníkov z ďalších oblastí Slovenska i Moravy. 
      "V neposlednom rade ponúkne festival zasvätenie do tajov výroby vína a možnosť vstúpiť do pivníc a pivničiek, ktorých prah verejnosť nikdy neprekročila. Tu budú môcť návštevníci oblažiť svoje zmysly vyše tisíckou domácich vín," povedal autor a hlavný organizátor festivalu Štefan Kóňa.
      Účastníci podujatia môžu v každej pivnici ochutnať minimálne tri rôzne vzorky vína priamo na miestach, kde sa dorába. Chceme predstaviť vínnu cestu v klasickom poňatí, vo vinárstvach a vínnych pivničkách. Otvoríme súkromné priestory, ktoré doteraz nikdy neboli verejnosti prístupné a poskytneme vinohradníkom šancu pochváliť sa a podeliť sa s ľuďmi o to najlepšie, čo v nich ukrývajú. Verím, že tak potešíme návštevníkov nitrianskeho sviatku vína i samotných vinárov," skonštatoval Kóňa. 
      Organizátori Nitrianskeho vínneho festivalu ho pripravili v spolupráci so starostami obcí, miestnymi vínnymi spolkami a tímom nadšencov. Okrem prezentácie najlepších nitrianskych vín a vinárov chcú podporiť rozvoj vinárstva v regióne, marketing pestovateľov hrozna a výrobcov tunajších vín a zároveň porovnať výsledky ich práce. Sprievodnou akciou bude prezentácia zúčastnených vinárskych prevádzok formou výstavy fotografií, ktorá bude v obchodnom centre Mlyny od 22. októbra do 7. novembra.
      Nitriansky hrad a jeho podhradie so starobylým systémom pivníc majú byť podľa Kóňu unikátnym ťahákom vínneho festivalu. Po prvý raz v histórii majú byť otvorené pivnice pod známou sochou Corgoňa, v Kňazskom seminári sv. Gorazda, Krajskom pamiatkovom úrade a  iných súkromných priestoroch. "Pivničky budú rozdelené podľa pôvodu vín z jednotlivých vinohradníckych oblastí od Malokarpatskej, cez Nitriansku, Južnoslovenskú, Stredoslovenskú až po Tokajskú oblasť," prezradil Kóňa. Zo Župného námestia sa návštevníci dostanú kyvadlovou autobusovou dopravou na jednotlivé zastávky v smere na Sereď, Zlaté Moravce i Nové Zámky. Autobusy budú pre milovníkov vína pristavené v jednotlivých obciach pri sochách Sv. Urbana.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies