Nitrianský kraj udelil svoje najvyššie ocenenia osobnostiam z oblasti vedy i kultúry

NETKY.SK • 23 November 2016, 13:50 • 2 min
Nitrianský kraj udelil svoje najvyššie ocenenia osobnostiam z oblasti vedy i kultúry

NITRA – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) dnes udelil svoje najvyššie ocenenia za rok 2015. Spomedzi kandidátov, ktorých navrhovali rôzne inštitúcie i jednotlivci, vybrala komisia tri osobnosti. V koncertnej sále Župného domu si dnes z rúk predsedu kraja Milana Belicu prevzal Cenu NSK akademický sochár, vysokoškolský pedagóg a medzinárodne uznávaný dizajnér Štefan Klein, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal predovšetkým ako konštruktér lietajúceho auta.

slovakia

left justify in out

"Najvyššie ocenenie NSK za rok 2015 získal za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenského dizajnu a propagáciu Slovenskej republiky i Nitrianskeho samosprávneho kraja vo svete," uviedol Belica.

 

Štefan Klein sa dlhodobo venuje dizajnu dopravnej techniky. Navrhol celý rad lokomotív, zemnej techniky, automobilov i motocyklov. Jeho najznámejším dielom je lietajúce auto. Prototyp označený AeroMobil III získal celosvetový ohlas a prvýkrát vzlietol práve na nitrianskom letisku. "Som veľmi pyšný na to prostredie, ktoré v Nitre je. Vyvíjal som tu v ateliéri pod Nitrianskym hradom aeromobil 25 rokov a som rád, že tu sa aj prezentoval a že tie zábery, ktoré odišli do sveta, Nitru propagovali. Výborný pocit som mal aj vtedy, keď sa o aeromobile hovorilo v hlavných správach televízie CNBC a zrazu tam bol záber Nitrianskeho hradu a hovorilo sa o tom, že na Slovensku sa podarilo niečo spraviť. Na to som bol celkom hrdý, ale to je len krátkodobý okamih, pretože už zase nás čaká strašne veľa roboty," povedal po prevzatí ceny Klein.

 

Cenu NSK za rok 2015 si dnes prevzal aj vedecký pracovník, vysokoškolský pedagóg, zakladateľov a dlhoročný riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre Ján Plesník, ktorý bol akademikom Slovenskej akadémie vied, Ruskej akadémie poľnohospodárskych vied a ďalších európskych vedeckých spoločností. Cena mu bude udelená za vynikajúcu celoživotnú vedeckovýskumnú a pedagogickú činnosť v oblasti rozvoja poľnohospodárskych vied na Slovensku i šírenie dobrého mena Slovenskej republiky a Nitrianskeho samosprávneho kraja v zahraničí.

 

Cena NSK dnes bola in memoriam udelená aj národnému umelcovi akademickému sochárovi Tiborovi Bartfayovi, ako významnej osobnosti slovenskej kultúry a výtvarného umenia. Za svoju umeleckú tvorbu získal množstvo ocenení doma i v zahraničí. Je zapísaný do zoznamu najvýznamnejších osobností svetovej kultúry a umenia. Cenu NSK za jeho mimoriadny celoživotný prínos k rozvoju slovenskej výtvarnej kultúry 20. a začiatku 21. storočia a propagáciu Slovenskej republiky a NSK vo svete dnes prevzala umelcova dcéra Halina Bartfayová.

 

Pamätnú plaketu NSK a Ďakovný list predsedu NSK dnes získal aj dlhoročný pedagógov Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského v Nitre Jaroslav Dorotík, ktorý 36 rokov učil deti a mládež hre na flautu, klarinet, saxofón a trúbku. "Všetci ocenení sú osobnosťami, ktoré zanechali, či už na poli vedecko-výskumnom, dizajnérskom alebo na poli kultúrnom, svoju hlbokú stopu. Skutočne, je to to najlepšie čo tento kraj má a ja som im za to vďačný, lebo práve skrz nich sa šíri aj dobré meno NSK. To si musíme uvedomiť a za to im patrí naša hlboká vďaka," povedal pri udeľovaní ocenení Belica.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona