Nitriansky hrad ovládli stredovekí bojovníci, kuchári a hodovníci

NETKY.SK • 19 Júl 2014, 13:12 • 2 min
Nitriansky hrad ovládli stredovekí bojovníci, kuchári a hodovníci

NITRA - Už druhý deň patrí priestor pod hradbami Nitrianskeho hradu stredovekým bojovníkom, kuchárom, krčmárom, žonglérom a hodovníkom, ktorí tu budú táboriť až do nedeľného popoludnia.

slovakia

left justify in out

Návštevníci si počas stredovekého víkendu môžu v dobovom vojenskom tábore vyskúšať na vlastnej koži, ako sa kedysi žilo. V rámci podujatia sa môžu zapojiť do viacerých workshopov, na ktorých získajú základné vedomosti a zručnosti stredovekého bojovníka, kuchára i žongléra.
      

„Naučia sa, aké suroviny a aké jedlá sa kedysi pripravovali. Celý jedálny lístok máme v štýle 13. storočia, takže už môžeme dochucovať jedlá aj čiernym korením, ktoré už v tom období ľudia používali. Variť sa bude tak ako kedysi. Prevažne v jednom hrnci, v ktorom sa budú robiť polievky a rôzne kaše z obilnín a strukovín. Účastníci workshopu si budú môcť piecť aj vlastné chlebové placky,“ povedal Daniel Balko zo Stredovekej taverny, ktorá je spolu so združením Milites Nobiles, mestom Nitra a Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu spoluorganizátorom Stredovekého víkendu na Nitrianskom hrade.


Súčasťou programu bude aj výučba rôznych žonglérskych trikov či zaúčanie do vojenského remesla. „Takže si ľudia vyskúšajú, čo to je hodinu sa plahočiť v krúžkovej zbroji a oháňať sa sedemkilovým štítom a trojkilovým mečom. A potom sa ešte zúčastniť na intenzívnom kurze lukostreľby. Je to fyzicky veľmi náročné a skutočne sa dnes ukazuje, že v minulosti mali ľudia ohromnú fyzickú kondíciu a výdrž, ktorá sa sčasti približovala dnešným vrcholovým športovcom,“ vysvetlil Balko.
      

Ako pripomenul, večer sa môžu účastníci zoznámiť ešte s jedným aspektom stredovekého života, a tým je posedenie v dobovej krčme. Tu okúsia život krčmového hodovníka spolu s dobovou zábavou a hrami. „Aby si ľudia uvedomili, že krčma v stredoveku bola jediná inštitúcia v mestách, kde sa riešilo všetko. Keď prišiel nejaký kupec, obchodník alebo cudzinec, tak prvá inštitúcia, ktorú navštívil, bola krčma. Tam sa dozvedel všetko podstatné, uzatvoril tam obchody... Chceme trošku aj tak humorne a odľahčene ukázať i to, že stredoveká krčma bola veľmi významnou inštitúciou v stredovekom živote,“ povedal Balko.
      

Stredoveký víkend sa koná na Nitrianskom hrade prvýkrát. Organizátori však už teraz avizujú ochotu zorganizovať podobné podujatie aj v budúcnosti. „Teraz to robíme všetko z vlastných peňazí. Ak bude záujem a bude veľa návštevníkov, tak sa na to možno nájdu aj iné zdroje a bude možné organizovať takéto akcie častejšie. Mojím dlhodobejším snom je ukázať, že Nitriansky hrad ako navštevovaná atrakcia by si zaslúžil, aby počas leta, možno každý víkend, bol v takejto historickej podobe. Aby sa rozšírila ponuka prežívania času na hrade aj takýmto interaktívnejším a zábavnejším spôsobom, čo je dnes pri iných hradoch už takmer bežné,“ dodal Balko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies