Nitrianski vojaci sa pripravovali na cvičenie v Bosne

NETKY.SK • 17 August 2013, 17:45 • 2 min
Nitrianski vojaci sa pripravovali na cvičenie v Bosne

BRATISLAVA - Nitriansku rotu 12. mechanizovaného práporu tento rok ako prvú jednotku zo Slovenska vyčlenili za záložnú jednotku pre operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

slovakia

left justify in out

Vojaci nitrianskej tretej mechanizovanej roty absolvovali v priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch kontrolné zamestnanie, ktoré preverilo zladenosť čiat. Podľa veliteľa roty Petra Melníka to bola, spoločne s bojovými streľbami čiat, posledná previerka pred odchodom na cvičenie OPREH 2 (Operational Rehearsal) na území Bosny a Hercegoviny. Ako informoval hovorca ozbrojených síl Milan Vanga, práve nitriansku rotu 12. mechanizovaného práporu tento rok ako prvú jednotku zo Slovenska vyčlenili za záložnú jednotku pre operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine (Intermediate Regional Reserve).

Nitrania majú pohotovosť pre túto operáciu od 1. apríla do konca roka 2013. “Sme pripravení v prípade krízovej situácie na nasadenie do operácie v Bosne a Hercegovine do desiatich dní od aktivácie. Pre plnenie spomínaných úloh bola rota doplnená o čatu logistickej podpory z hlohovských útvarov a o niektorých ďalších odborníkov. Celkovo máme dnes 125 príslušníkov. Preto aj jednou z úloh kontrolných zamestnaní bolo preveriť spoluprácu celej jednotky. S výsledkami som spokojný. Vojaci sú dobre pripravení a motivovaní na plnenie úloh na Balkáne," konštatoval veliteľ roty Peter Melník. Mnohí príslušníci roty majú medzinárodné skúsenosti, najmä z operácie ISAF v Afganistane či misie UNFICYP na Cypre. 

Na cvičení OPREH 2 v prvej polovici septembra v Bosne a Hercegovine budú slovenskí vojaci plniť úlohy najmä s rakúskymi príslušníkmi operácie ALTHEA. Pred odchodom ešte raz skontrolujú svoj výstroj, ale aj pripravenosť techniky, zloženie vozidiel v kolónach, pripravenosť vodičov, naplánované trasy presunu a označenie vozidiel. Veliteľ roty pripomenul, že v najbližších dňoch očakávajú aj posledný materiál. Ide o súpravy na potláčanie davu. Doteraz ich mali len pre jednu čatu. 

Melník bol v priestore nasadenia v Bosne a Hercegovine v septembri minulého roka. Potom sa uskutočnilo cvičenie na mapách, kde sa oboznámili s projektom OPREH 2, jeho cieľmi, štruktúrou síl a prostriedkov a výcvikovými priestormi. Melníka ešte čaká hlavná plánovacia konferencia, na ktorej doladia posledné detaily cvičenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies