Nitrianski učitelia sa o svoje miesta a platy zatiaľ báť nemusia

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:54 • 2 min
Nitrianski učitelia sa o svoje miesta a platy zatiaľ báť nemusia

Nitrianski učitelia sa o svoje miesta a platy zatiaľ báť nemusia

slovakia

left justify in out

Otvorením nového pavilónu na Základnej škole (ZŠ) Tulipánová dnes primátor Jozef Dvonč oficiálne odštartoval začiatok školského roka v Nitre. Podľa jeho slov sa pre žiakov i učiteľov nezačína zle. Mesto okrem výstavby novootvoreného pavilónu opravilo štyri materské školy a v priebehu dvoch týždňov dokončí komplexnú rekonštrukciu najväčšej nitrianskej ZŠ na Benkovej ulici. "Máme istý sklz na Základnej škole Benkova, ale nie je spôsobený tým, že by sme to nevedeli stihnúť v nejakých termínoch. Len tam boli posuny z hľadiska papierovačiek, pretože ZŠ Tulipánová bola stavaná z našich prostriedkov a Benkova pomocou európskych fondov. Predpokladám, že do dvoch týždňov aj základná škola Benkova nabehne do normálneho rytmu," skonštatoval Dvonč.
V tomto školskom roku si budú môcť žiaci základných škôl a deti v materských školách prvýkrát vyskúšať aj nové interaktívne tabule, ktoré umožňujú pracovať s počítačom priamo z tabule, klikaním na premietaný obraz interaktívnym perom. Umožňujú ovládať výukové programy, obrázky alebo videoklipy. Perom je možné priamo na tabuľu kamkoľvek do premietaného obrazu pripisovať poznámky, zvýraznenia či popisy. Mesto na ich kúpu vyčlenilo sumu 49.000 eur. "Nie je nám ľahostajné, za akých podmienok sa deti učia. Preto sme sa snažili do všetkých materských škôl aj do všetkých základných škôl zakúpiť interaktívne tabule. Je to počin, ktorý sme si mohli dovoliť v rámci tohtoročného rozpočtu a ja predpokladám, že sa to postupne rozšíri, pretože tie zariadenia sú mimoriadne účinné a smerujú k novému systému výučby," uviedol Dvonč.
Podľa primátora je momentálne ťažké povedať, do akej miery bude môcť mesto pokračovať v investíciách do škôl a vzdelávania žiakov. Výpadok vo výbere podielových daní je vysoký a radnica musí šetriť. Aj napriek tomu sú už však na stole úvahy, že k novootvorenému pavilónu na ZŠ Tulipánová by mohla časom pribudnúť aj nová telocvičňa. "Je to dosť veľký problém hovoriť o investíciách do budúcna. Treba si uvedomiť, v akej situácii sa nachádza štát a v akej situácii sa môžu ocitnúť aj mestá vzhľadom na vývoj daní. Ale pokiaľ budeme mať šancu, určite budeme do tejto školy tlačiť výstavbu telocvične," povedal Dvonč.
Aj napriek tomu, že mesto kvôli dopadom ekonomickej krízy zápasí s nedostatkom financií, Dvonč ubezpečil pedagógov, že sa o svoje pracovné miesta báť nemusia. Mesto podľa jeho slov neplánuje učiteľom siahnuť ani na pohyblivú zložku mzdy, tak ako sa o tom hovorilo na nedávnom rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska. "Zatiaľ o tom vôbec neuvažujeme. Máme vykryté mzdové prostriedky do konca roka. Budeme sa snažiť ešte toto riešiť. Prakticky platy učiteľov sú prenesený výkon. My ich dostávame a v takej istej miere ich aj dávame na jednotlivé školy rozpisom. Pokiaľ sú tam originálne kompetencie, tak ich zabezpečujeme v rozpočte tak, aby školy v žiadnom prípade neutrpeli. Nemám úplne presný prehľad o pohybe učiteľských miest, ale vzhľadom na počet detí, ktorý je vyšší ako bol vlani, nepredpokladám, že by došlo k úbytku učiteľov," dodal Dvonč.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies