Nitrianskí poslanci si to s akvaparkom rozmysleli, teraz chcú novú plaveckú halu

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 11:58 • 2 min
Nitrianskí poslanci si to s akvaparkom rozmysleli, teraz chcú novú plaveckú halu

NITRA – Po rokoch diskusií a príprav akvapark v Nitre napokon nebude. Mestskí poslanci vo štvrtok na zastupiteľstve neschválili realizáciu investičného zámeru. Namiesto akvaparku podporili návrh poslanca Jána Grešša ml., ktorý počíta s rekonštrukciou Mestského kúpeľa v Nitre, modernizáciou kúpaliska a možnou budúcou výstavbou novej mestskej plaveckej haly.

slovakia

left justify in out

Tá by podľa Grešša mohla vyrásť napríklad na Škultétyho ulici na sídlisku Klokočina, kde by mohla využívať odpadové teplo zo zimného štadióna. Podľa schváleného návrhu má vedúci odboru majetku predložiť do konca septembra zastupiteľstvu návrh možných lokalít na umiestnenie plaveckej haly.

Odbor investičnej výstavby má pripraviť projektovú prípravu pre modernizáciu Mestského kúpeľa v Nitre. Rekonštrukciou má prejsť bazénová a technologická časť „s prípadným rozšírením bazénového priestoru o detské bazénové hracie prvky ako investičnej akcie mesta na rok 2019“. Okrem toho sa má projektovo pripraviť modernizácia letného kúpaliska na Sihoti. Tu sa opäť počíta s rekonštrukciou bazénovej a technologickej časti „a ostatných exteriérových a interiérových priestorov vrátane návrhu na realizáciu na etapy počas troch rokov (2019 – 2021)“.

Vypísanie architektonickej súťaže na prestavbu letného kúpaliska na športový areál s celoročným využitím schválili mestskí poslanci v auguste 2015. Porota vybrala víťazný návrh, ktorý počítal s krytým objektom v severnej časti kúpaliska. Bol by v ňom osemdráhový 25-metrový bazén, ktorý by umožnil v Nitre organizovať aj plavecké súťaže. V objekte mal byť aj relaxačný bazén s atrakciami, výukový a detský bazén. Návrh počítal aj s wellness centrom a reštauráciou. Na projektovú dokumentáciu vyčlenilo mesto vo svojom rozpočte 250-tisíc eur. Tím architektov, ktorí vypracovali víťaznú štúdiu, však za ňu požadoval oveľa vyššiu sumu – 438 495 eur plus DPH. Súvisí to s tým, že celková investícia výstavby akvaparku by bola drahšia ako samospráva pôvodne očakávala. Mesto v uznesení z roku 2015 predpokladalo náklady vo výške osem miliónov eur. „Investícia sa však podľa víťazného návrhu pohybuje na úrovni desať až 15 miliónov eur. To generuje samozrejme aj výšku nákladov na projektovú dokumentáciu,“ povedal prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak.

Poslanci na zastupiteľstve zvažovali viaceré alternatívy – postupovať podľa víťaznej architektonickej štúdie alebo osadiť projekt akvaparku v Trnave s určitými úpravami do podmienok kúpaliska na Sihoti, čo by podľa Kršiaka stálo šesť až desať miliónov eur. Treťou možnosťou bolo akvapark vôbec nestavať. Takisto sa mali rozhodnúť, či to bude vlastná investičná akcia mesta alebo by sa realizovala formou verejno-súkromného partnerstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies