Nitrianski colníci zaistili vyše 200 falzifikátov značkového tovaru

NETKY.SK • 11 November 2016, 16:02 • 2 min
Nitrianski colníci zaistili vyše 200 falzifikátov značkového tovaru

NITRA - Nitrianski colníci zaistili v uplynulom období viac ako 200 kusov priemyselného tovaru, ktorý vykazoval znaky falzifikátov. Držitelia práva duševného vlastníctva vyčíslili svoju škodu na vyše 20.000 eur.

slovakia

left justify in out

„Jednotlivým predajcom colníci zaistili 70 kusov oblečenia, textilných doplnkov a kabeliek s obrazovým a grafickým vyobrazením a vyhotovením napodobňujúcim luxusné obchodné značky, 92 kusov elektronických pilníkov a príslušenstva a 39 flakónov parfumov napodobňujúcich svetové značky,“ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

 

Colníci tovar zaistili a prípad ďalej riešia v súčinnosti s držiteľmi práv dotknutých ochranných známok. U zaisteného tovaru nezodpovedal spôsob označenia originálnym výrobkom. Nízka cena tovaru korešpondovala s jeho nízkou kvalitou. „Rozdiely boli očividné v detailoch, ako sú šitie, stehy, kvalita kovových aplikácií, zipsu, pravidelnosť potlače, parfumy boli v nekvalitných obaloch,“ skonštatoval Pacher.

 

Nekalých predajcov čaká konanie o správnom delikte a finančný postih, prípadne súdne konanie. Pokuta v takýchto prípadoch môže narásť až do výšky 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. V prípade preukázania, že ide o "fejky", bude zaistený tovar ekologicky zničený pod dohľadom colníkov.

 

Nitrianski colníci vykonávajú pravidelné kontroly tovaru nielen pri dovoze z tretích krajín, ale aj v rôznych obchodných prevádzkach, na tržniciach, na rôznych predajných podujatiach, ako sú jarmoky, trhy, aj na cestách pri preprave tovaru v rámci územia EÚ. V uplynulom období zamerali svoju kontrolnú činnosť aj na ponuku a predaj tovaru porušujúceho práva duševného vlastníctva, ktorý je nebezpečný aj z hľadiska ochrany zdravia spotrebiteľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona