Nitrianski colníci odhalili v Komárne nelegálnu držbu cigariet

NETKY.SK • 5 November 2016, 14:21 • 2 min
Nitrianski colníci odhalili v Komárne nelegálnu držbu cigariet

NITRA - Nitrianski colníci odhalili v Komárne nelegálnu držbu cigariet. Ako informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher, pri vykonávaní daňového dozoru boli odhalené tri osoby, ktoré nevedeli preukázať pôvod a spôsob nadobudnutia 1600 kusov cigariet s obrazovým označením Marlboro, Golden Gate a Laura.

slovakia

left justify in out

„Vzniklo tak podozrenie, že za tento tovar nebola odvedená spotrebná daň. Zároveň bolo zistené, že cigarety nie sú označené kontrolnou známkou. Nitrianski colníci preto tovar zabezpečili a uskladnili vo svojom sklade. Únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bol predbežne vyčíslený vo výške 161,57 eura,“ uviedol Pacher.

 

Ako vysvetlil, v prípadoch, kedy fyzická osoba, ktorá nie je oprávnená na podnikanie, a nevie preukázať v súlade so zákonom pôvod alebo spôsob nadobudnutia tabakových výrobkov, môže podľa zákona dostať pokutu až do výšky 33.193,91 eura, minimálne však 66,38 eura. Takýto nelegálny tovar prepadne v prospech štátu a bude zničený pod dohľadom colníkov.

 

„Pri cigaretách s neznámym pôvodom je navyše vysoko pravdepodobné, že boli vyrobené bez splnenia požiadaviek na obmedzenie dechtu alebo iných škodlivých zložiek. Spotrebiteľ tak naozaj nemá potuchy, čo vlastne fajčí. Nelegálne tabakové výrobky tiež obsahujú väčšie množstvo kadmia, ktoré je spájané s ochorením obličiek a arzénu, čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc, pečene a ďalších typov rakoviny. Aj to je dôvod, prečo budú nitrianski colníci vo svojich kontrolách naďalej pokračovať a naďalej aktívne vyhľadávať tok nelegálnych tabakových výrobkov,“ doplnil Pacher.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona