Nitrianske DAB dnes uvedie premiéru hry Dobro od autora Laca Keratu

NETKY.SK • 13 Január 2017, 13:13 • 2 min
Nitrianske DAB dnes uvedie premiéru hry Dobro od autora Laca Keratu

NITRA – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre dnes uvedie premiéru hry Dobro z pera dramatika, prozaika, herca a režiséra Laca Keratu. Ide o grotesku, ktorá vznikla na priamu objednávku nitrianskeho divadla a jej autor ju písal na telo samotným hercom.

slovakia

left justify in out

„Dramaturgia DAB si u Laca Keratu objednala túto hru a takým základným rámcovým príbehom sme mu vlastne ponúkli aj námet. On ho prijal. Samozrejme, že jednotlivé postavy, ich vzťahy, situácie a rozvíjanie deja si už Laco robil po svojom. Náplň scén bola konzultovaná s dramaturgiou, ale v konečnom dôsledku bola takisto plne v rukách autora,“ uviedol režisér hry Svetozár Sprušanský.

 

Inscenácia Dobro hovorí s groteskným nadhľadom a surrealistickými prvkami o súčasnej dobe a aktuálnych znepokojivých témach, ktoré hýbu dnešným svetom. Reflektuje životný pocit súčasníka snažiaceho sa uspieť vo svete dravcov a špekulantov, s ktorými sa dennodenne stretáva. „Je vtipná, provokatívna, politicky nekorektná, poeticky strelená aj drsne konkrétna. Autentická v zachytení životného pocitu súčasného obyvateľa Slovenska aj Európy. Je výsostne slovenská a pritom európska,“ hovoria jej tvorcovia.

 

Autor hry Dobro je slovenským dramatikom strednej generácie, ktorý sa vracia do nitrianskeho divadla presne po 20 rokoch. „Som rád, že Laco Kerata napísal Dobro pre naše divadlo a pre našich hercov, pretože tá hra vznikala už na konkrétne herecké osobnosti DAB, v tomto prípade pre Jakuba Rybárika, Gabrielu Dolnú, Danielu Kuffelovú, Marcela Ochráneka, Barboru Andrešičovú, Juraja Ďuriša a Mariána Viskupa. Takže nás naozaj teší, že táto hra vznikla doslova a do písmena na objednávku DAB a na základe istej potreby vypovedať o súčasných témach nitrianskeho divadla,“ dodal Sprušanský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies