Nitrianska UKF uzavrela zmluvu s prestížnou pekinskou univerzitou, kde vyučujú slovenčinu

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 14:41 • 2 min
Nitrianska UKF uzavrela zmluvu s prestížnou pekinskou univerzitou, kde vyučujú slovenčinu

NITRA - Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre ako prvá univerzita na Slovensku uzavrela bilaterálnu dohodu o spolupráci s prestížnou Pekinskou univerzitou zahraničných štúdií.

slovakia

left justify in out

Táto univerzita je známa aj ako „kolíska diplomatov“ a je jednou z najstarších čínskych univerzít zameraných na cudzie jazyky. Vyučuje sa na nej najviac cudzích jazykov v celej Číne, a to 67 jazykov vrátane všetkých oficiálnych jazykov Európskej únie. Patrí medzi ne aj slovenčina, ktorú už štyri roky učí pracovník Katedry slovenského jazyka Filozofickej fakulty UKF v Nitre Marián Macho.

„Počas posledných 60 rokov sa univerzita stala vzdelávacou inštitúciou profesionálov, ktorí sa špecializujú na menej používané európske jazyky, ako i dôležitým sprostredkovateľom čínsko-európskeho vzdelávania a kultúrnej výmeny,“ uviedol lektor slovenského jazyka a kultúry Macho. Na pôde UKF bude od 12. do 17. júna letná jazyková škola pre čínske študentky slovenského jazyka. Dopoludnia absolvujú výučbu a konverzáciu v slovenskom jazyku a popoludní kultúrne aktivity.

Spolupráca medzi oboma univerzitami sa bude týkať nielen výmeny študentov a pedagógov, ale aj organizovania podujatí, konferencií či publikovania vedeckých článkov v časopisoch. „Takisto sme sa dohodli na spolupráci v rámci projektu Erasmus+ KA107. Tento projekt je zameraný na mobilitu študentov a zamestnancov vysokých škôl s krajinami mimo Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru,“ informovala Anita Ivanková z referátu pre mobility a medzinárodné vzťahy.

Súčasťou spolupráce bude aj ponuka uceleného magisterského štúdia slovenského jazyka pre čínskych študentov. „Táto skutočnosť je o to významnejšia, že pekinská univerzita dnes slúži ako dôležitá vzdelávacia základňa pre kvalifikovaných odborníkov s jazykovou kompetenciou, ktorí po ukončení štúdia pôsobia ako diplomati, prekladatelia a tlmočníci, podnikatelia, novinári, právnici či bankári,“ povedala Jana Krajčovičová z referátu rozvoja, informatizácie a marketingovej komunikácie UKF.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies