Nitrianska nemocnica sa dohodla s rodinou chlapca v kóme na splátkach

NETKY.SK • 23 Október 2013, 17:07 • 2 min
Nitrianska nemocnica sa dohodla s rodinou chlapca v kóme na splátkach

NITRA – Rodina Šimona Bucha, ktorý zostal chybou lekárov v bdelej kóme, sa dohodla s Fakultnou nemocnicou v Nitre na forme vyplatenia polmiliónového odškodného. Sumu rodina vysúdila 2. októbra na Krajskom súde v Nitre. Ako pre agentúru SITA povedal právny zástupca Buchovcov Peter Koscelanský, s nemocnicou sa dohodli na splátkovom kalendári.

slovakia

left justify in out

Prvú časť sumy nemocnica zaplatí nasledujúci deň po zverejnení splátkového kalendára v centrálnom registri zmlúv. „Druhú polovicu zaplatí v troch splátkach – jednu do konca tohto roka, ďalšiu do 31. marca a poslednú do 30. júna 2014,“ povedal Koscelanský. Ako spresnil, pôvodný návrh nemocnice bol, že by druhú polovicu zaplatila niekedy do konca júna 2014 podľa toho, ako bude mať peniaze. Buchovci si vymohli, že túto časť splatí v troch splátkach s presnými termínmi. „Keby napríklad v decembri splátku nezaplatili, stáva sa platná a môžeme to dať na exekúciu,“ podotkol Koscelanský. Dohodu už podpísal riaditeľ nemocnice Jozef Valocký, v súčasnosti ju podpisujú Buchovci.

Zhruba 500-tisíc eur prisúdil Krajský súd v Nitre rodine Buchovcov 2. októbra. Je to najvyššia suma, akú niekto na Slovensku vysúdil od zdravotníckeho zariadenia za zanedbanie zdravotnej starostlivosti. Šimon Buch zostal po rutinnej operácii nosovej priehradky chybou lekárov v bdelej kóme. Bolo to v septembri 2007, mal vtedy 16 rokov. Počas zákroku mu zastalo srdce a lekári ho monitorovali len manuálne, lebo sa im pokazilo monitorovacie zariadenie. Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu namiesto toho, aby ho dali na ARO. Anestéziológa Ivana Klimenta súd ešte v roku 2009 uznal vinným z ublíženia na zdraví. Uložil mu dvojročný podmienečný trest a zákaz vykonávať prácu anestéziológa na päť rokov. V súčasnosti je Šimon päť dní v týždni doma, kde sa oňho starajú rodičia a dvaja súrodenci a na dva dni ho vozia do sanatória pre bdelú kómu vo Viedni. Chlapcov stav sa ani šesť rokov od operácie nezmenil, nevníma okolie a vyžaduje si 24-hodinovú starostlivosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies