Nitra si pripomenie sté výročie smrti nášho hrdinu viacerými podujatiami

NETKY.SK • 12 Apríl 2019, 11:05 • 2 min
Nitra si pripomenie sté výročie smrti nášho hrdinu viacerými podujatiami

NITRA - Čochvíľa to bude už sto rokov od tragickej nehody Milana Rastislava Štefánika. Mesto sa preto rozhodlo v spolupráci s viacerými partnermi zorganizovať podujatie, ktorou si uctí túto osobnosť slovenskej histórie.

slovakia

left justify in out

"Štefánikova trieda sa tiahne celým centrom a zasahuje až do pešej zóny. Práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa organizátori rozhodli podujatia mapujúce Štefánikov plodný život a inšpirujúcu kariéru umiestniť hlavne sem," informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

 

Podujatie Štefánik(ova) žije sa bude konať v sobotu 4. mája. Radnica pri tejto príležitosti predstaví Milana Rastislava Štefánika ako vedca, svetobežníka, diplomata, publicistu, letca, astronóma aj fotografa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milan Rastislav Štefánik bol astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Úspešne zasiahol do mnohých oblastí života. Slovenský generál a jedna z najvýznamnejších osobností slovenských dejín bol možno náš posledný polyhistor. Viac sa dozviete dnes na HistoryWeb.sk v clánku Michala Kšinana pre @storociesk ! #Štefánk #MilanRastislavŠtefánik #Československo #Tahiti #Francúzsko #prvásvetovávojna #astronóm #fotograf #letec #generál #diplomat #politik #vedec #légie #ceskoslovenskélégie #francúzskaarmáda #Czechoslovakia #France #1ww #astronomer #photographer #airman #politician #scientist #frencharmy #legions #czechoslovaklegions #história #history #historyweb

Príspevok, ktorý zdieľa HistoryWeb.sk (@historyweb.sk),

 

Verejnosť si bude môcť pozrieť viaceré výstavy, ktoré odzrkadľujú život jedného z našich národných hrdinov. Či už to budú fotografie Jána Maniačka alebo pohľadnice Jána Panského v Ponitrianskom múzeu, alebo na pešej zóne pripomenutie Štefánika filatelistickou výstavou. Budete si môcť pozrieť aj exteriérovú výstavu fotografií z inscenácie Divadla Andreja Bagara v Nitre Štefánik – slnko v zatmení.

 

 

Okrem iného tu vystavia aj predmety legionárov z 1. svetovej vojny. "Záujemcovia sa budú môcť pridať k divadelníkom z nitrianskych umeleckých škôl oblečených do dobových kostýmov, spoločne s nimi korzovať a dotvoriť tak atmosféru noblesy,"uviedol Holúbek.

 

V dispozícii budú aj tvorivé dielne, kde sa budú môcť činiť naši najmenší. Ako hvezdára priblíži Štefánika beseda s Petrom Poliakom, členom Slovenského zväzu astronómov amatérov. Program doplnia živé šachy, premietanie dokumentárneho filmu a zraz priaznivcov historických vozidiel.


Poctu Štefánikovi Nitra vzdá aj symbolickým nasvietením Chrenovského mosta do národnej trikolóry. Na letisku v Janíkovciach bude 4. mája na pravé poludnie slávnostný prelet lietadiel a pietna spomienka pri soche Štefánika.

 

img

 

"Okrem hlavného dňa, ktorý pripadá na prvú májovú sobotu, pripravilo mesto a jeho partneri viacero sprievodných podujatí. Uskutočnia sa počas mája a júna," doplnil Holúbek. Kinoklub Tatra Nitra odvysiela 6. mája nový dobrodružný film Mohyla. Film je dobrodružstvom o ceste školákov do Štefánikových spomienok. V Synagóge sa  bude konať od 3. do 23. júna aj vyśtava o tomto národnom hrdinovi Slovenska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies