Nissan rokuje s Panasonicom o predaji podielov vo výrobe batérií

NETKY.SK • 7 August 2016, 15:54 • 2 min
Nissan rokuje s Panasonicom o predaji podielov vo výrobe batérií

TOKIO - Japonská automobilka Nissan rokuje s koncernom Panasonic a ďalšími zahraničnými spoločnosťami o možnom predaji kontrolného podielu v spoločnom podniku na výrobu automobilových batérií.

slovakia

left justify in out

Dva nemenované zdroje informovali agentúru Reuters, že Nissan chce predať svoj 51-percentný podiel v spoločnosti Automotive Energy Supply Corporation, ktorá vyrába lítium-iónové akumulátory pre vozidlá. Podnik vlastní spolu s NEC Corp.

 

Podľa japonského denníka Nikkei dôvodom predaja je fakt, že pre Nissan by bolo lacnejšie kupovať akumulátory pre elektromobily od iných výrobcov. Denník neuviedol, odkiaľ táto informácia pochádza.

Nissan odmietol tieto správy ako "špekuláciu, ktorá sa nezakladá na žiadnom našom vyhlásení" a hovorcovia Panasonicu a NEC sa k nim odmietli vyjadriť.

 

Nissan a Renault v rámci spoločnej aliancie oveľa viac investujú do vývoja elektromobilov než konkurencia. Obidve automobilky v roku 2009 sľúbili, že investujú štyri miliardy eur do nových modelov a výroby 500.000 batérií ročne. Predaj týchto elektromobilov bol doteraz neuspokojivý. Nissan a NEC tak neboli schopní znížiť náklady na akumulátory, čo by bolo možné iba výrazným zvýšením produkcie.

 

Nissan podľa Reuters v súčasnosti predáva svoj 41-percentný podiel v dodávateľovi Calsonic Kansei Corp. Automobilka v máji súhlasila s kúpou 34 % v Mitsubishi Motor približne za 2,2 miliardy USD (1,97 miliardy eur), aby zlepšila pozíciu voči konkurencii, napríklad Volkswagenu a Toyote.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies