Nissan priznal falšovanie emisných testov v Japonsku

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 13:49 • 2 min
Nissan priznal falšovanie emisných testov v Japonsku

BRATISLAVA - Automobilka Nissan priznala falšovanie emisných testov v Japonsku. Vo väčšine svojich japonských závodov firma zistila falošné údaje o emisiách. Nissan nezverejnil, koľkých áut sa toto zistenie týka, ale konštatoval, že emisné testy a testy spotreby paliva "sa odchýlili od predpísaného prostredia na testovanie". Automobilka dodala, že inšpekčné správy boli "založené na zmenených hodnotách". Informuje o tom britský portál bbc.com.

slovakia

left justify in out

Nissan sľúbil "úplné a komplexné prešetrenie". Dodal, že sa prijmú "primerané opatrenia", aby sa zabránilo akémukoľvek budúcemu zopakovaniu. Automobilka neuviedla, či sa zmenené hodnoty týkali aj vozidiel vyrábaných mimo Japonska. Spoločnosť však uviedla, že opätovne skontrolovala "hodnoverné" údaje a potvrdila, že všetky vozidlá okrem športových áut GT-R vyhovovali japonským bezpečnostným štandardom. Neobjasnila však, prečo sa potvrdenie štandardov netýka aj áut GT-R.kl

Hodnota akcií Nissanu v pondelok klesla o vyše 4,5 percenta, keď firma upozornila investorov, že zverejní vyhlásenie týkajúce sa emisií. Vlani Nissan zvolal v Japonsku 1,2 mil. áut po tom, ako regulačný úrad uviedol, že kontrola bezpečnosti nespĺňa japonské požiadavky. Následné prešetrovanie viedlo k zisteniam, ktoré firma teraz zverejnila.

Americké úrady v roku 2015 odhalili, že Volkswagen používal nelegálny softvér, ktorý vypínal kontrolu emisií dieselových motorov v bežnej premávke. Minulý mesiac nemecká prokuratúra Volkswagenu uložila pokutu 1 mld. eur za to, že od polovice roku 2007 do roku 2015 predal viac ako 10 mil. áut, ktoré mali inštalovaný softvér na vypínanie kontroly emisií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies