Nirvanu po prvý raz nominovali do Rock'n'rollovej siene slávy

NETKY.SK • 16 Október 2013, 14:44 • 2 min
Nirvanu po prvý raz nominovali do Rock'n'rollovej siene slávy

LOS ANGELES - Americkú grungeovú kapelu Nirvana nominovali do Rock'n'rollovej siene slávy. Už nefungujúca formácia okolo zosnulého speváka Kurta Cobaina sa o prestížne ocenenie uchádza po prvý raz, keďže od vydania ich debutovej nahrávky na budúci rok uplynie 25 rokov, čím spĺňajú jedno z hlavných nominačných kritérií.

slovakia

left justify in out

Medzi nováčikmi na zozname sú napríklad aj Linda Ronstadt, Hall & Oates, The Replacement, Yes, Link Wray či The Zombies. Viac ako 600 umelcov, historikov a ľudí z hudobného priemyslu bude môcť hlasovať tiež za interpretov akými sú LL Cool J, Cat Stevens, Deep Purple alebo Chic, ktorých už nominovali osemkrát. Slávnosť sa bude konať na budúci rok v apríli v New Yorku. 

Nirvana vznikla v roku 1987. Prvý album s názvom Bleach vydali v júni 1989. V roku 1991 im vyšla štúdiovka Nevermind, ktorá zosadila z prvej priečky rebríčka Billboard 200 album Michaela Jacksona s názvom Dangerous (1991). Z druhej nahrávky pochádzajú aj hity ako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, Polly či In Bloom. Nirvana má na konte tiež nahrávky ako In Utero (1993) či MTV Unplugged in New York (1994). Kapela ukončila činnosť po smrti spomínaného speváka a gitaristu Kurta Cobaina, ktorý zomrel 5. apríla 1994 vo veku 27 rokov, pričom podľa oficiálnej verzie sa vo svojom dome v Seattli zastrelil guľovnicou. 


Zoznam nominovaných do Rock'n'rollovej siene slávy: 
1. The Paul Butterfield Blues Band 
2. Chic 
3. Deep Purple 
4. Peter Gabriel 
5. Hall & Oates 
6. Kiss 
7. LL Cool J 
8. The Meters 
9. Nirvana 
10. NWA 
11. The Replacements 
12. Linda Ronstadt 
13. Cat Stevens 
14. Link Wray 
15. Yes 
16. The Zombies 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona